COA wil opvang in Farmsum langer open houden

De opvang aan de Hogelandsterweg in Farmsum
De opvang aan de Hogelandsterweg in Farmsum © Martin Drent/RTV Noord
Vluchtelingen kunnen mogelijk langer in de noodopvang in Farmsum blijven. De opvang zou tot 1 april open zijn, maar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil dit verlengen tot het einde van het jaar.
Het COA heeft toestemming hiervoor gevraagd aan het college van burgemeester en wethouders van Eemsdelta. Dat moet hier nog een besluit over nemen.

Nog steeds tekort

In de opvang aan de Hogelandsterweg in Farmsum zitten maximaal 160 asielzoekers. Ze verblijven in een voormalig kantoorpand dat is omgebouwd als hotel voor buitenlandse werknemers. Volgens het COA gaat het om vluchtelingen met een kansrijke asielaanvraag, met name gezinnen met kinderen. Ze komen onder meer uit Afghanistan.
Bij de aankondiging een half jaar geleden liet het college van Eemsdelta nog weten dat de opvang 'voor een absolute maximale duur van zes maanden' zou zijn. Op dit moment heeft het COA nog steeds te weinig plek voor asielzoekers. Door de oorlog in Oekraïne kan dit probleem groter worden.

Gesprek met Dorpsbelangen

Burgemeester Ben Visser en wethouder Jan Menninga hebben vrijdag gesproken met stichting Dorpsbelangen en Volksvermaken Farmsum. Voorzitter Elly van der Laan laat aan RTV Noord weten geen bezwaren te hebben: 'We horen uit het dorp geen problemen. Het zijn dezelfde mensen die er nu ook zitten, kinderen spelen er fijn buiten. Daarom hebben we er als Dorpsbelangen geen problemen mee.'
Komende dinsdag komt het college weer bij elkaar en volgt er mogelijk een besluit. Ondertussen laat Eemsdelta weten op zoek te zijn naar opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente zet in op locaties met enkele tientallen plekken die snel beschikbaar zijn.