Supersub Postema schiet FC in extremis langs tien man van NEC

Postema viert zijn winnende treffer met de Noord-tribune
Postema viert zijn winnende treffer met de Noord-tribune © 112Groningen
De ploeg van trainer Danny Buijs heeft goede zaken gedaan in de strijd om de play-offs. FC Groningen klopte in een op het laatst kolkende Euroborg NEC uit Nijmegen met 4-3. Met deze overwinning klimt de FC naar de achtste plek, die recht geeft op deelname aan het competitietoetje.
FC Groningen-NEC was voor rust en in de slotfase een waar spektakelstuk. In de eerste helft was het vooral de thuisploeg die de lakens uitdeelde, al bleef NEC gevaarlijk. In de tweede helft hadden de Nijmegenaren zelfs de overhand, maar twee goals van de Groninger spits Romano Postema zorgden voor de uiteindelijke 4-3.

De Leeuw met het hoofd

FC Groningen zat al heel vroeg in de wedstrijd op rozen. Na een goede combinatie tussen Laros Duarte en Mo El Hankouri, kreeg Tomas Suslov aan de rechterkant de bal. Zijn voorzet was op maat. De Leeuw torende boven de verdediging van NEC uit en kopte strak raak: 1-0, al in de tweede minuut van de wedstrijd.
Na de vierde corner maakten de Nijmegenaren gelijk, toen doelman Peter Leeuwenburgh een schot van Lasse Schöne niet kon vasthouden. Ali Akman kapte zijn tegenstander uit en schoot de bal snoeihard in de bovenhoek, 1-1.
Na een bal op de lat van Jonathan Okita kwamen de Nijmegenaren met tien man te staan. Na een akkefietje met Jorgen Strand Larsen kreeg Souffian El Karouani rood.

Overtalsituatie

De Groningers profiteerden direct van de overtalsituatie. Spits Strand Larsen kopte FC Groningen na een corner van Duarte weer op voorsprong, 2-1.
Niet veel later was het echter Lasse Schöne die nu zelf de trekker overhaalde: op de rand van het zestienmetergebied schoot hij een vrije trap langs de verbouwereerde Leeuwenburgh, 2-2.

Balverlies Kasanwirjo

NEC leek geen last te hebben van het moeten voetballen met een man minder. De Nijmegenaren waren messcherp. Dat resulteerde in een goal na slordig balverlies van Neraysho Kasanwirjo. Magnis Mattsson rondde goed af: 2-3.
Vlak voor rust bleef FC Groningen aanzetten. Het was Strand Larsen die met een omhaal bijna de gelijkmaker aantekende, maar doelman Mattijs Branderhorst redde katachtig.

Aanvallende wissel

Het was een van de spaarzame aanvallende wissels van trainer Buijs: Delaho Irandust moest in de tweede helft het verschil gaan maken. Hij kwam erin voor verdediger Bart van Hintum. In het eerste kwartier bleef het bij een paar speldenprikjes van de Groningers.
De ploeg van Rogier Meijer bleef daarentegen constant gevaarlijk via de counter. Doelman Leeuwenburgh moest er een paar keer goed aan te pas komen. De organisatie leek volledig zoek bij FC Groningen. Slordig balverlies - van onder anderen Irandust - zorgde dat de Nijmegenaren steeds gevaarlijk bleven.

Inleveren

Vooraf was Kasanwirjo nog een twijfelgeval. In de tweede helft kwam het gevaar van Nijmeegse zijde vooral van de centrale verdediger. Kasanwirjo leverde nagenoeg alle ballen makkelijk in, zodat de Nijmeegse Eendracht Combinatie snel de counter kon plaatsen.
In het verdere verloop van de tweede helft waren het vooral de tien mannen van Meijer die gevaarlijk werden. De Deen Mattsson zorgde voor veel reuring, zodat de Groninger sluitpost Leeuwenburgh steeds op zijn qui-vive moest blijven.

Supersub Postema

Amper een paar minuten nadat Stadjer Postema het veld betrad, maakte hij de verlossende gelijkmaker voor FC Groningen. In de tien minuten die nog volgden, werkte de supersub zich een slag in de rondte. Dat resulteerde in een ware apotheose voor de Stadjer. In de blessuretijd maakte hij de verlossende vierde goal voor FC Groningen, zodat de drie punten in de Euroborg bleven: 4-3.
Programma en stand
Door deze overwinning tegen NEC Nijmegen doet FC Groningen goede zaken. De FC klimt twee plekken op de ranglijst naar de achtste plek met 33 punten uit 26 wedstrijden. Ook Cambuur heeft 33 punten maar heeft een slechter doelsaldo. Concurrent Cambuur Leeuwarden verloor vrijdagavond nipt van Ajax diep in blessuretijd.
Volgende week zondag speelt de ploeg uit de Martinistad in de Domstad tegen FC Utrecht. Er wordt al om 12.15 uur afgetrapt in stadion Nieuw Galgenwaard.