Korfbalzussen Wetsema staan pal voor Nic.

Demi, Britt en Kylie (vlnr) in het groen-wit van korfbalclub Nic.
Demi, Britt en Kylie (vlnr) in het groen-wit van korfbalclub Nic. © Henk Elderman/RTV Noord
Uit volle borst zingen ze de Nic. Marsch. Demi, Kylie en Britt Wetsema zijn tekstvast. 'Op Nic. sta pal, Sta moedig pal' kennen de drie zussen uit hun hoofd. Het clublied van de korfbalclub wordt na elke overwinning samen met de meest trouwe fans gezongen.
Britt maakte een week eerder al haar debuut als invaller. Nu mag ze van coach Kees Vlietstra in de basis starten.

Lekker ballen

Natuurlijk voelt ze de druk in de belangrijke wedstrijd tegen AVO uit Assen. Bij winst is Nic. zeker van de play-offs in de overgangsklasse. Maar de jongste telg heeft geen last van plankenkoorts.
'Bij de eerste aanval scoorde ik meteen met een afstandsschot. Toen was er meteen een last van mijn schouders af. Ik kon daarna lekker ballen, ook omdat ik bij mijn zus Kylie in het vak zat. Dat hielp heel erg', vertelt Britt kort na haar basisdebuut.

Rugnummers 2, 3 en 4

De drie zussen staan naast elkaar in de rij als de overwinning gevierd wordt. De rugnummers volgen elkaar op: 2, 3 en 4. Van oud naar jong. Daarnaast zijn ze alle drie herkenbaar aan een blonde paardenstaart. Samen hebben ze een groot aandeel in de 20-16 zege. Het precieze aantal weet Demi kort na afloop niet. 'Een stuk of negen, tien punten? Dat is wel bijzonder inderdaad.' Scorend vermogen genoeg dus.

In de kinderwagen

Wat nog meer in het oog springt, is dat er voor het eerst in de clubgeschiedenis drie zussen vanaf het eerste fluitsignaal binnen de lijnen staan bij de Groninger korfbaltrots.
'We zijn vroeger in de kinderwagen mee naar het korfbalveld gegaan omdat onze moeder korfbal speelde. En we zijn van kleins af aan altijd met korfbal bezig geweest en dat komt er nu allemaal uit', blikt Demi terug in de tijd. Zij is de oudste van de drie en speelt net als Kylie al een aantal seizoenen in het eerste team. Britt is dit seizoen doorgestroomd vanuit de A-junioren.

Een blik is genoeg

Enige nadeel is dat ze met z'n drieën niet in een vak kunnen staan. Britt en Kylie moeten het aanvallend of verdedigend met twee man op zien te knappen. Demi kan alleen maar toekijken hoe haar zusjes proberen de bal door de korf te gooien of de tegenstander de bal proberen afhandig te maken.
'Je voelt elkaar heel erg makkelijk aan en hebt aan een woord of een blik genoeg. We begrijpen elkaar snel', omschrijft Kylie het samenspel met haar jongere zus. 'Het is natuurlijk heel leuk dat zij nu samen in een vak staan. Dat heb ik eerder ook gehad met Kylie', voegt Demi er aan toe.

Nog een zus

En de koek is waarschijnlijk nog niet op. Het zou zomaar eens kunnen dat er nog een vierde zus doordringt tot het eerste team van Nic. De tweelingzus van Britt, Chiara, klopt ook nadrukkelijk aan de poort van de eerste selectie. 'Het zou mooi zijn als we over twee of drie jaar met z'n vieren in Nic. 1 spelen', zegt Britt hoopvol.