'Oorlog in Oekraïne maakt gaswinning tussen Borkum en Schier bespreekbaar'

Gaswinning ten noordoosten van Ameland
Gaswinning ten noordoosten van Ameland © Peter Hilz/ANP
De oorlog in Oekraïne kan wel eens gevolgen hebben voor gaswinning in de Noordzee tussen Schiermonnikoog en Borkum. Tot op heden was Duitsland daar geen voorstander van, maar het land gaat mogelijk overstag om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen.
Het Financieele Dagblad schrijft dat Duitsland en Nederland nu toch om tafel gaan om nieuwe gaswinning boven de twee Waddeneilanden te bespreken. De Nederlandse regering is voorstander van de gaswinning en het lijkt erop dat het bedrijf ONE-Dyas binnenkort een vergunning krijgt om te beginnen in het Nederlandse deel van de ontdekte gasvelden.
Het bedrijf verwacht in totaal zestig miljard kubieke met gas te kunnen winnen, zegt het tegen het FD. De helft daarvan bevindt zich op Duits grondgebied. Volgens de krant staat er nog deze maand een gesprek gepland tussen het ministerie van Economische Zaken van deelstaat Nedersaksen en ONE-Dyas.

Verzet

In Nederland is verzet tegen de winning op twintig kilometer boven Schiermonnikoog. Zo heeft de gemeente Schiermonnikoog bezwaar gemaakt, maar dat lijkt dus tevergeefs gezien de verwachting dat er later deze maand mogelijk al een vergunning wordt afgegeven aan ONE-Dyas om te beginnen op Nederlands grondgebied.