Priester van Russisch-Orthodoxe kerk in Stad over haatmails: 'De kerk is niet de politiek'

Russisch-Orthodoxe kerk aan de Ganzevoortsingel in Groningen
Russisch-Orthodoxe kerk aan de Ganzevoortsingel in Groningen
Sinds de oorlog is uitgebroken tussen Rusland en Oekraïne ontvangt de Russisch-Orthodoxe kerk in Groningen constant haatmails en kaartjes met molotov-cocktails erop. 'Het is geen wij tegen zij verhaal, maar toch wordt het zo zwart-wit gezien', meent Vader Onufry, priester van de kerk.
Over de kerkgangers van zijn Russisch-Orthodoxe kerk zegt Vader Onufry: 'Onze mensen voelen zich heel erg aangevallen, omdat zij ter verantwoording worden geroepen'.

Veel mensen zien alle Russen als vijand

In de ogen van de priester lijkt het door de berichtgeving in de media alsof veel gewone Russen ook voor de oorlog zijn, maar dat is volgens hem niet het geval. Ondertussen zien veel mensen alle Russen wel als de vijand. Ook de parochie heeft er mee te maken. Zo krijgt de kerk naast de haatmails en molotov-cocktailkaartjes voortdurend ongevraagd kranten binnen.
'Alsof ik zelf geen informatie over de oorlog tot mij neem en alsof zij die deze kranten lezen het ware nieuws zien en ik niet', reageert Vader Onufry.
Wij bidden voor de vrede, want wij hebben geen invloed op de politiek
Vader Onufry, priester van de Russisch-Orthodoxe kerk aan de Ganzevoortsingel
De haat jegens zijn Russisch-Orthodoxe kerk is volgens Vader Onufry onterecht: 'De kerk is niet de politiek'.
Hij benadrukt: 'Wij bidden voor de vrede. Dat is het belangrijkste wat wij kunnen doen, want wij hebben geen invloed op de politiek'.

Zowel Russen als Oekraïners in de kerk

De kerk in de stad is ooit begonnen als een Russisch-Orthodoxe kerk, maar gaandeweg is het een internationale parochie geworden. Tegenwoordig komen er mensen uit allerlei verschillende landen naar de kerk, waaronder Russen en Oekraïners.
Vader Onufry: 'Bij ons is er geen spanning tussen de Russische en Oekraïense kerkgangers. Mensen die gelovig zijn gaan naar de kerk om te bidden, niet om met elkaar te vechten.' In de ogen van de priester is het geloof het belangrijkste dat mensen in zijn kerk verbindt.
Wij bidden dat onze regering de goede beslissingen neemt
Vader Onufry, priester van de Russisch-Orthodoxe kerk aan de Ganzevoortsingel

Kerk breekt geen banden met patriarchaat Moskou

In Amsterdam heeft de Russisch-Orthodoxe kerk haar banden met het patriarchaat in Moskou verbroken, omdat haar kerkgangers niet willen bidden voor patriarch Kirill, die de oorlog allesbehalve afwijst. Desondanks overweegt de Russische-Orthodoxe kerk in Groningen de overstap naar een ander patriarchaat niet.
Vader Onufry licht toe dat Amsterdam al eerder conflicten had met deze bisschop, wat voor hun een aanleiding was om weg te gaan. 'Wij hebben geen conflict met de bisschop', aldus de priester. 'Wij vinden juist dat we moeten bidden, omdat er belangrijke beslissingen moeten worden genomen. Ik hoop op vrede.'

Acties voor Oekraïne

De kerk organiseert verschillende acties voor slachtoffers van deze oorlog. Zo vertelt Vader Onufry: 'Wij hebben geld opgehaald voor vluchtelingen uit Oekraïne in Polen en wij hebben een klooster waar een Oekraïens gezin is ondergebracht'.
De kerk wil hiermee benadrukken dat zij graag hulp biedt aan alle orthodoxe gelovigen in nood. 'Het maakt dan niet zoveel uit of ze Russisch of Oekraïens zijn', voegt de priester hier aan toe. 'Ik zie daar geen tegenstelling in.'