Nieuwe fietsparkeergarage bij Grote Markt is nog niet de oplossing: 'Er is nog een uitdaging'

De nieuwe parkeergarage voor fietsen aan de Grote Markt
De nieuwe parkeergarage voor fietsen aan de Grote Markt © Robert Pastoor/RTV Noord
De fietsenstalling in de kelder van het pand van de voormalige V&D is maandagmiddag officieel geopend. Het is de tweede grote fietsparkeergarage in het centrum van Groningen. Eerder opende de stalling onder het Forum al.
In de maandag geopende fietsparkeergarage is plek voor 1500 tot 1800 fietsen.

Nog meer werk aan de winkel

De totale kosten van de stalling waren al bekend, die komen neer op 5,4 miljoen euro. Wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) mocht de opening verrichten. Ze is trots, maar erkent dat met de nieuwste aanwinst het probleem van de vele fietsen nog niet is opgelost in het centrum van de stad.
'Er ligt natuurlijk nog een uitdaging aan de westkant van de stad', aldus de wethouder. Zo wil de gemeente de huidige autoparkeergarage in de Haddingestraat ook gaan ontmantelen voor auto's. Daar moet ruimte komen voor meer fietsen dan nu het geval is.
Een fiets in de fietsgarage aan de Grote Markt
Een fiets in de fietsgarage aan de Grote Markt © Robert Pastoor/RTV Noord

Binnenstad wordt minder rommelig

Groningen City Club (GCC) voorzitter Eric Bos was ook aanwezig bij de opening. Hij vindt de nieuwe stalling een aanwinst voor de ondernemers in de binnenstad. Bos verwacht dat het aantal fietsen op stoepen en andere plekken zal afnemen en dat de binnenstad dus minder rommelig wordt.
'Huidige parkeerplekken, waar fietsrekken staan, die zullen blijven. Maar er komen dus een groot aantal plekken bij. We moeten ons wel met z'n allen aan een aantal regels houden.'
Bos vindt dat mensen die kort in de binnenstad zijn niet per se hun fiets hoeven te stallen, maar als ze langere tijd blijven, moeten ze de straat wel inruilen voor de fietsparkeergarage. 'Dat is ook in het belang van je eigen fietszekerheid, dan weet je dat je je fiets weer terugvindt.'