GBB: 'Teleurgesteld dat de gaswinning toch weer omhoog gaat'

Gaswinning in Zeerijp
Gaswinning in Zeerijp © FPS/Jos Schuurmans
De Groninger Bodem Beweging (GBB) reageert gematigd positief op de uitspraak van staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) dat de extra gaswinning in de provincie lager uitvalt dan eerder werd geschat.
'Wij zijn teleurgesteld dat de gaswinning toch omhoog gaat. Gelukkig niet zo ver als minister Blok in januari liet weten', aldus Merel Jonkheid van de GBB, die opkomt voor de belangen van bewoners. 'Maar dit is nog wel altijd meer dan in de vaststelling staat. Vijlbrief noemt 2023/2024 nog steeds als definitieve sluiting, en we hopen dat hij alles op alles zet om dit te bewerkstelligen.'

4,6 miljard kubieke meter

Vijlbrief verwacht nu dat er 4,6 miljard kubieke meter moet worden gewonnen in 2022. Dat is meer dan de 3,9 miljard kuub die eerst was voorspeld, maar lang niet zo hoog als de 7,6 miljard kuub die zijn voorganger Stef Blok vreesde.
Volgens Vijlbrief ligt 'de weg naar spoedige definitieve sluiting voluit open', maar hij houdt wel een slag om de arm omdat hij niet zei te weten hoe de geopolitieke omstandigheden zich ontwikkelen.

Discussie uitsluiten

'Wat ons ook opviel was dat Vijlbrief zei dat hij probeert de gaswinning helemaal te sluiten. Maar daar willen wij hem dan wel aan houden. Daarmee sluit je de discussie ook uit dat er weer meer gas moet moeten gewonnen', stelt Jonkheid.
'Het belangrijkste vinden wij dat de Groningers niet meer risico mogen lopen. Wij verwachten een kritische beoordeling van die risico's door SodM. Tot slot moet er nu snel duidelijkheid komen over de definitieve sluiting van het Groningenveld.'