Operaties opnieuw uitgesteld door coronabesmettingen: ‘Het is ontzettend puzzelen’

Personeel in een operatiekamer (archief)
Personeel in een operatiekamer (archief) © RTV Noord
Het aantal coronabesmettingen onder ziekenhuispersoneel loopt op. Daardoor ontstaan er gaten in de bezetting en neemt de druk op de zorg flink toe. Het UMCG stelt planbare operaties noodgedwongen uit.
Niet alleen in onze provincie, maar ook landelijk kampen veel ziekenhuizen met een hoog ziekteverzuim onder het personeel. Doordat er nog altijd veel besmettingen zijn met de omikronvariant, is de druk op de zorg hoog. In het UMCG worstelen ze er voortdurend mee.
‘Het is elke dag ontzettend puzzelen of we het rond kunnen krijgen’, laat woordvoerder Lex Kloosterman weten.
De problemen zijn vooral zichtbaar op de verpleegafdelingen. Doordat er minder personeel beschikbaar is, heeft het ziekenhuis besloten om tijdelijk een deel van de operatiekamers te sluiten. ‘Van de twintig operatiekamers, zijn er nu zestien of zeventien open’, aldus Kloosterman.

Planbare zorg wordt afgeschaald

Om de vraag naar zorg met minder personeel aan te kunnen, schaalt het UMCG de zogeheten planbare zorg af. Dat betekent dat patiënten die nu op de wachtlijst staan voor (onder meer) knie- en heupoperaties, langer moeten wachten op hun behandeling.
Door het afschalen moet de acute zorg beschikbaar blijven. Ook is het de bedoeling dat de druk op het personeel en de operatiecapaciteit beheersbaar blijft.

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat ziekenhuizen ervoor kiezen om operaties uit te stellen als gevolg van de coronapandemie. Eerder werden planbare operaties al uitgesteld vanwege de hoge instroom van coronapatiënten. Nu herhaalt de situatie zich, ditmaal door het hoge ziekteverzuim onder personeel.
Dit is al twee jaar aan de gang, mensen moeten echt lang wachten
Lex Kloosterman - Woordvoerder UMCG
Vorig jaar leek het juist de goede kant op te gaan. Toen wilden veel ziekenhuizen beginnen met het inhalen van (eerder) uitgestelde operaties. Dat sommige patiënten nu voor de tweede keer op rij te maken krijgen met uitstel, is een enorme tegenslag.

'Onzettend vervelend'

‘Het is ontzettend vervelend’, reageert het UMCG op het afschalen van de planbare zorg: ‘Dit is al twee jaar aan de gang, mensen moeten echt lang wachten.’
Hoe de situatie rondom het hoge ziekteverzuim zich de komende tijd gaat ontwikkelen, is lastig te voorspellen. In het UMCG verwachten ze dat het uitstellen van planbare zorg nog zal aanhouden zolang veel zorgpersoneel thuis zit.
‘De besmettingen zijn nog hoog, dus dit zal nog niet op hele korte termijn worden opgelost.’