Groningen Seaports onderzoekt bouw LNG-faciliteit in Eemshaven

Groningen Seaports
Groningen Seaports © FPS/Jos Schuurman
Groningen Seaports onderzoekt de mogelijkheden om op korte termijn een LNG-faciliteit (vloeibaar gas) in de Eemshaven te bouwen. Het doet dat op verzoek van Gasunie.
Dat laat Groningen Seaports dinsdag weten.

Niet meer afhankelijk van Russisch gas

Reden voor het verzoek van Gasunie is dat het kabinet maatregelen neemt om zo snel mogelijk niet meer afhankelijk te hoeven zijn van gas uit Rusland. Daarnaast moet er voor de komende winter zoveel mogelijk gas worden zeker gesteld, schrijven minister Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
Het kabinet wil de mogelijkheid om de import van LNG (vloeibaar gas) zo snel mogelijk vergroten. De regering heeft daarvoor een aantal opties liggen. Eén daarvan is de inzet van een drijvende LNG-faciliteit in de Eemshaven waarmee zo’n 4 miljard kubieke meter gas extra geïmporteerd kan worden.
Wij zijn met de betrokken partijen in gesprek en houden alle opties open
Cas König - Directeur Groningen Seaports
Netwerkbedrijf Gasunie en Economische Zaken werken zowel de mogelijkheid tot de bouw van een faciliteit op land als op water uit om vervolgens zo snel mogelijk te besluiten, aldus Groningen Seaports.

'Wij beraden ons op de energievoorziening'

'Als energiehaven van Nederland beraden wij ons, net als anderen, op de situatie rondom de energievoorziening in Nederland', zegt Groningen Seaports-directeur Cas König. 'Op dit moment onderzoeken wij daarom ook de mogelijkheden voor een LNG-faciliteit in de Eemshaven. Wij zijn met de betrokken partijen in gesprek en houden alle opties open.'