Poldermolen De Dellen krijgt haar roeden weer terug

Poldermolen De Dellen met drie wieken
Poldermolen De Dellen met drie wieken © Marc Zijlstra
Een molen zonder wieken is geen molen. En zo stond molen de Dellen bij Nieuw-Scheemda bijna anderhalf jaar lang als paard zonder hoofd, als een halve ruïne langs het Zijldiep. Daar komt binnenkort verandering in. De Dellen krijgt haar wieken weer terug.
De provincie Groningen heeft een een bedrag van ruim 83.000 euro beschikbaar gesteld voor herstel van de molen.

Harde klap

In september 2020 brak bij de draaiende molen een van de wieken met een harde klap plotseling af. Uit voorzorg werden ook de andere roeden weggehaald. Eigenaar molenstichting Midden en Oost-Groningen probeerde via een crowdfundingsactie en de VriendenLoterij Molenprijs geld voor restauratie binnen te harken.
Dat lukte deels, maar het was te weinig voor een compleet herstel. De provincie Groningen is nu bijgesprongen. Tot grote blijdschap van molenaar André Schuthof. Hij was erbij toen de roede afknapte. Niet alleen hijzelf schrok, maar ook de oude klok van de molen bleef van schrik stilstaan.

Slinger aan de klok

Schuthof heeft de klok altijd stil laten staan. Als de molen weer gaat draaien, geeft de molenaar ook een slinger aan de klok. De bedoeling is dat De Dellen volgend jaar weer in ere hersteld is.