IMG keerde afgelopen jaar 606 miljoen euro schadevergoeding uit

Scheuren in een muur, na de beving bij Garrelsweer in november
Scheuren in een muur, na de beving bij Garrelsweer in november © Elwin Baas/RTV Noord
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft in 2021 voor scheuren, waardedaling van woningen en immateriële schade samen in totaal 605,8 miljoen euro aan schadevergoeding uitgekeerd. Het totaalbedrag dat het schadeloket sinds de start heeft uitgekeerd staat daarmee op 1,25 miljard euro.
Het totale aantal schademeldingen liep afgelopen jaar op tot 242.000, waarvan 208.000 zijn afgehandeld. Iets meer dan de helft zijn fysieke schademeldingen voor scheuren in muren en iets minder de helft voor waardedaling van woningen. De immateriële schaderegeling is eind vorig jaar pas gestart. Die aantallen zijn volgens het IMG daarom nog relatief laag.

Hoge uitvoeringskosten

Voor de afhandeling van de fysieke schade maakte het IMG 259 miljoen euro aan kosten, waarvan 150 miljoen euro naar de inzet van onafhankelijke experts ging die de schades moeten opnemen en beoordelen. Die uitvoeringskosten wil het schadeloket dit jaar naar beneden krijgen.
'Waar er nu nog 74 cent aan uitvoeringskosten nodig zijn om 1 euro schadevergoeding te kunnen uitkeren bij fysieke schade, is de verwachting dat deze verhouding in 2022 fors verbetert door de vaste vergoeding. De kosten voor die in grote mate geautomatiseerde regeling zijn 10 cent per uitgekeerde euro wanneer er 100.000 Groningers gebruik van maken.'