Drie RUG-hoogleraren krijgen hoge wetenschapsbeurs voor onderzoek

Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen
Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen © Jos Schuurman/FPS
Drie hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben een Vici-beurs van maximaal 1,5 miljoen euro toegekend gekregen.
Het gaat om Jan-Willem Romeijn, Steven Hoekstra en Karina Caputi, die dankzij de toekenning van de beurs voor een periode van vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn kunnen ontwikkelen en een eigen onderzoek opbouwen.

Om welke onderzoeken gaat het?

Romeijn krijgt de beurs voor zijn onderzoek 'Goudkoorts in de data-mijn', dat zich richt op het gebruik van data in de psychiatrie en psychologie.
Het onderzoek van Hoekstra heet 'Met gevangen moleculen op zoek naar ontbrekende antimaterie' en probeert een bijdrage te leveren aan de verklaring voor de werking van het universum.
In het onderzoek van Caputi 'De Eerste Stappen van Sterrenstelsels' draait het om de vraag hoe sterrenstelsels na de oerknal zijn ontstaan en gegroeid.
De beurzen die nu zijn toegekend komen uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen en Sociale Geesteswetenschappen. Eind vorige maand kregen twee andere RUG-hoogleraren ook al een Vici-beurs toegekend.
Belangrijke wetenschappelijke beurzen: Veni, Vidi, Vici
In de onderzoekswereld bestaan drie belangrijke persoonsgebonden beurzen: Veni, Vidi en Vici. De Veni-subsidie is bedoeld voor pas gepromoveerde onderzoekers. Vidi is er voor onderzoekers met al enkele jaren ervaring en de nu toegekende Vici-premie is gericht op gevorderde onderzoekers.