Onrust over mogelijke verkoop van weiland in Haren: 'Deze grond is essentieel'

Het bewuste weiland
Het bewuste weiland © Robert Pastoor/RTV Noord
Haren vreest dat de gemeente Groningen gaat breken met een belofte om voorlopig niet te bouwen in de natuur. Gemeentebestuurders maakten ten tijde van de gemeentelijke herindeling tussen Groningen, Haren en Ten Boer de afspraak dat er in de zogenoemde Groene Long niet gebouwd zou worden tot 2040.
De gemeente Groningen aast op een stuk weiland achter sportpark De Esserberg. Dat land valt midden in die groene strook en dat zorgt voor onrust in Haren

'Nog geen doel'

Er wordt gevreesd dat de gemeente de grond in handen wil krijgen om die te bebouwen. De gemeente laat weten dat ze nog geen doel voor het stuk land heeft, maar dat ze het wil aankopen om eventuele projectontwikkelaars voor te zijn.
Wel zegt de gemeente dat de grond mogelijk gebruikt kan worden voor uitbreiding van het aangrenzende sportpark. Daar kampen met name de voetbalclubs met een tekort aan velden. Zeker is dat niet, maar dat neemt de zorgen bij bewoners van Haren niet weg.
Het perceel waar het om gaat
Het perceel waar het om gaat © FundainBusiness.nl

Schotse hooglanders

Op het stuk grond van zo'n 2 hectare grazen nu nog Schotse hooglanders. De huidige eigenaar had het te koop staan op Funda. Een ambtenaar ontdekte dat per toeval en de gemeente startte een procedure voor het recht van eerste koop. Daardoor staat het perceel nu niet meer op de verkoopsite en zal de eigenaar eerst in gesprek moeten met de gemeente, als de gemeenteraad tenminste instemt met het recht op eerste koop.
Of dat gebeurt is nog de vraag, de nieuwe gemeenteraad zal zich daar eerst over moeten uitspreken. Dat moet wel voor 1 juni gebeuren.
Dit moet gewoon een ecologische verbindingszone worden
Hans Sietsma - raadslid GroenLinks
GroenLinks, op dit moment de grootste partij in Groningen, ziet het plan niet zitten. 'Dit moet gewoon een ecologische verbindingszone worden en voor zover het er al één is moet het zo blijven', zegt raadslid Hans Sietsma.

'Niet zomaar een stuk gras'

Volgens natuur- en landschapsliefhebbers is het stuk weiland niet zomaar een stuk gras. 'Dit is een essentiële ecologische verbindingszone die verder versterkt moet worden', zegt Jan Wittenberg namens onder meer Stichting Landelijk Gebied Haren.
'We staan hier boven op de Hondsrug', zegt Wittenberg, terwijl hij uitkijkt over het veelbesproken stuk grond. 'Je hebt aan de westkant de Drentse Aa en het Paterswoldsemeer. Dat loopt over in dit gebied en dan gaan we weer naar de Hunze. Voor de uitwisseling van flora en fauna en de instandhouding van de biodiversiteit is van het essentieel belang dat je dit behoudt.'
Jan Wittenberg (links) en Hans Sietsma
Jan Wittenberg (links) en Hans Sietsma © Robert Pastoor/RTV Noord

Onaangenaam verrast

Raadslid Sietsma beaamt die woorden. 'De raad moet uiteindelijk beslissen wat er gaat gebeuren, maar ik zou hier graag een landschapsvisie van willen maken.' Zijn partij wil dat het huidige groen ook groen blijft en een voetbalveld past daar niet in. 'Kunstgras is ook groen, maar dat willen we in elk geval niet.' De GroenLinks'er zegt onaangenaam verrast te zijn door de gang van zaken.
Kunstgras is ook groen, maar dat willen we in elk geval niet
Hans Sietsma - raadslid GroenLinks
Voor Wittenberg is de actie van de gemeente een signaal van opschuivend beleid. 'Precies, dit is het signaal dat sport waarschijnlijk ook onder groen valt. Dat moeten we niet doen. Laten we eerst met elkaar een stevig plan maken waarin alle natuurwaarden een rol en plek krijgen.'

Voetballers zijn blij

Maar er zijn ook voorstanders. Bij de voetbalverenigingen Helpman en Be Quick gaat de vlag toch wel een beetje uit. De clubs hebben weinig groeimogelijkheden en zien uitbreiding wel zitten.
Voetbalvelden zijn ook groen. Dat zeg ik dan altijd maar
Jan van der Lei - voorzitter VV Helpman
'Sporten is gezond en de gemeente wil dat graag promoten', zegt VV Helpman-voorzitter Jan van der Lei. 'Ik begrijp de mensen wel die de uitbreiding niet zien zitten, maar voetbalvelden zijn ook groen. Dat zeg ik dan altijd maar.'

Snap de onrust niet

Be Quick-voorzitter Johan Vreeken snapt de onrust niet. 'Ik ken de discussie over het groen en dat hele verhaal. Die belofte zou gedaan zijn, maar tijden veranderen en daarmee dus ook de inzichten. Ik sta voor mijn vereniging en op dit moment zitten we op een plek met weinig mogelijkheden in de toekomst. Verplaatsen is ook geen optie, dat gaat gepaard met veel meer kosten en allemaal andere dingen eromheen.Bestuursakkoord
Terug naar 2014. Toen was de huidige gemeente verwikkeld in een felle herindelingsstrijd. Haren was tegenstander van de fusie en besloot daarom niet mee te werken aan de herindelingsplannen. Bestuurders besloten dan wel om tot 2040 het groen tussen Groningen en Haren niet te bebouwen, maar Haren weigerde dat document, waarin meerdere afspraken staan, te ondertekenen.
GroenLinks-raadslid Hans Sietsma was destijds onderdeel van de raad in Haren. Hij verwacht dat de toenmalige opstelling van het Harener gemeentebestuur weleens nadelig kan uitpakken.
'Een beetje wel. Je hebt dan eigenlijk geen juridische positie en daar heeft de rechter volgens mij ook al wel eens iets over gezegd. Wij voelen ons als GroenLinks wel gebonden aan die afspraken. Ik geloof dat dat ook het geval is voor de rest van de gemeenteraad.'