Spoorloze wietteler uit Stad moet ruim 87.000 euro betalen

Een geïmproviseerde meterkast in een hennepkwekerij (archief)
Een geïmproviseerde meterkast in een hennepkwekerij (archief) © Jos Schuurman/FPS
Een 43-jarige oud-inwoner van de stad Groningen moet van de politierechter in Leeuwarden 87.558 aan criminele inkomsten terugbetalen voor de wietplantage die in zijn woning aan de Lichtboei werd aangetroffen.
De politie deed eind mei 2020 een inval in de woning, na een anonieme tip. De bewoner verbouwde wiet in twee slaapkamers en op zolder. In totaal ging het om 274 planten. De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt.

Drie keer geoogst

De Groninger draaide er niet omheen: hij gaf toe dat hij de kwekerij had gebouwd. Hij was in augustus 2019 begonnen en had inmiddels drie keer geoogst.
De vierde oogst was bijna volgroeid. De man werd uit de woning gezet. Hij belandde op Vlieland, waar hij bij een kennis in ging wonen. Toen de kennis in juni vorig jaar een crackpijpje in de woning vond, moest de verdachte de woning verlaten. Dat leverde het derde feit op de dagvaarding op en het was meteen de reden dat de Groninger in Leeuwarden voor de rechter moest komen.

De man is spoorloos

Hij had de Vlielander mishandeld. Momenteel ontbreekt ieder spoor van de man, hij kwam ook niet naar de zitting van de politierechter. De politie had berekend dat hij met de verkoop van de drie oogsten ruim 87.000 euro heeft verdiend. De rechter bepaalde dat dat bedrag aan de staat betaald moet worden.

Ook een werkstraf en smartengeld

Verder moet de verdachte 2829 euro aan netbeheerder Enexis betalen, voor gemaakte kosten. De rechter legde een werkstraf op van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand, met een proeftijd van twee jaar. Aan de kennis op Vlieland moet hij 250 euro smartengeld betalen.