Rechtszaak over neersteken agent tijdens avondklokcontrole in Stad is op 12 juli

De politie doet de dag na de steekpartij buurtonderzoek in de Van Houtenlaan
De politie doet de dag na de steekpartij buurtonderzoek in de Van Houtenlaan © Jos Schuurman/FPS
De rechtbank behandelt op 12 juli de zaken tegen de 33-jarige Amerikaan en 21-jarige man uit Winschoten die vorig jaar in maart twee agenten aanvielen tijdens een avondklokcontrole in Groningen.
De Amerikaan stak een agent in zijn halsslagader en in zijn gezicht. Een andere agent werd in het bovenbeen geraakt. Dat gebeurde aan de Van Houtenlaan in Stad.

Onderzoek in Pieter Baan Centrum loopt nog

De Amerikaan verblijft op dit moment ter observatie in het Pieter Baan Centrum (PBC). Een psychiater en een psycholoog onderzochten eerder de geestesgesteldheid van de man, maar konden geen advies uitbrengen. In december besliste de rechtbank dat hij moest worden doorgestuurd naar het PBC. Hij verblijft daar tot eind maart en het onderzoek verloopt voortvarend, zei zijn advocaat tijdens een inleidende zitting.

Op de vlucht

De rechtbank trekt in juli de hele dag uit voor de behandeling van beide zaken. De Amerikaan wordt poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling verweten. De Winschoter stak niet en zal dan terecht staan voor openlijke geweldpleging. Beide mannen werden vorig jaar door twee agenten aangesproken op het naleven van de avondklok. Na de aanval sloegen beiden op de vlucht.
Het duo werd een aantal dagen later aangehouden in Noord-Frankrijk. De Amerikaan zit nog steeds vast, de Winschoter kwam vorige zomer op vrije voeten. De Amerikaan legt zich neer bij het proces, zei hij dinsdag tegen de rechters. 'Ik neem mijn verantwoordelijkheid voor wat ik heb gedaan.' Hij had al eerder bekend dat hij heeft gestoken.