330 miljoen euro beschikbaar voor impuls in noordelijke economie

De centrale in Eemshaven
De centrale in Eemshaven © FPS/Jos Schuurman/bewerking RTV Noord
De provincie en de gemeente Groningen hebben een plan gemaakt hoe de 330 miljoen euro vanuit Europa in het Noorden kan worden uitgerold. Vanaf september kunnen grotere industriële spelers die afhankelijk zijn van aardgas een subsidiebedrag aanvragen om de overstap naar duurzame energie gemakkelijker te maken.
Eind 2020 werd bekend dat Noord-Nederland uit twee Europese fondsen 438 miljoen kreeg. De 330 miljoen uit het Europese Just Transition Fund komt vanaf september beschikbaar en moet het verlies van werkgelegenheid door het stoppen van de gaswinning opvangen. Ook moet het de noordelijke economische structuur versterken.
Volgens de provincie Groningen gaat het stoppen van gaswinning ten koste van twintigduizend banen, een getal dat overigens door hoogleraar Jouke van Dijk en ING-econoom Henk van den Brink sterk in twijfel wordt getrokken. Andere cijfers laten zien dat er tussen de vijfduizend en vijftienduizend banen met de gaswinning zijn gemoeid.

'Bedrijven moeten zelf plannen maken'

De provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Groningen en Emmen hebben het voornemen om de chemische sector te verduurzamen. Ook is het volgens gedeputeerde IJzebrand Rijzebol een kans voor bedrijven om van het gas af te gaan, nu de gaskraan dichtgaat.
‘Bedrijven worden ermee gevoed om de omslag van aardgas naar duurzame energie te maken’, stelt hij. ‘Deze bedrijven moeten zelf met plannen komen hoe zij die omslag kunnen maken. De plannen moeten voldoen aan de voorwaarden van het JTF, die voorwaarden zijn door Brussel gesteld.’

Ook voor industrie in Oost-Groningen

De overheden hebben afgesproken de subsidieverlening onder te brengen bij Samenwerkingsverband Noord-Nederland. De 330 miljoen is bedoeld ‘voor de grotere MKB-bedrijven’, zegt Rijzebol.
‘Het chemische cluster in Delfzijl, Eemshaven en Emmen heeft veel geprofiteerd van werkgelegenheidsprojecten rond de aardgaswinning’, legt Rijzebol uit. ‘Deze bedrijven zijn ook afhankelijk van fossiele brandstof en moeten nu de omslag maken. Het zijn niet alleen de bedrijven in de chemie, het kunnen bijvoorbeeld ook servicebedrijven van Aldel zijn, of grotere industriebedrijven als Nedmag en Avebe in Oost-Groningen.’

Geld vanaf september beschikbaar

De 330 miljoen wordt voor de helft ingezet voor het behoud van werkgelegenheid en de andere helft is bedoeld voor het ontwikkelen van economische activiteiten en het stimuleren van omscholing. Bedrijven kunnen vanaf 1 september een aanvraag doen.
Het miljoenenbedrag is het eerste deel dat uit Europa beschikbaar komt. In een later stadium verwacht de regio nog zo’n 108 miljoen euro vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Wanneer dat geld naar Noord-Nederland komt, is volgens Rijzebol nog niet bekend.