'We hadden al een ingewikkelde opgave, maar die is aanzienlijk vergroot met deze vluchtelingenstroom'

Koen Schuiling
Koen Schuiling © RTV Noord
Veiligheidsregio Groningen verwacht 'op korte termijn' de met het Rijk afgesproken tweeduizend opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen in de provincie rond te hebben. Momenteel zijn er negenhonderd plekken in de provincie, waarvan vierhonderd ook bezet zijn.
De veiligheidsregio zegt zicht te hebben op de invulling van de resterende 1100 plekken. Voor de komende maanden zijn waarschijnlijk meer opvangplekken nodig: zo'n drieduizend extra, waardoor het totaal op vijfduizend komt. Daarvoor zijn al locaties in beeld.

'Fantastisch om te zien'

Koen Schuiling, voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Groningen, noemt het 'fantastisch om te zien hoe iedereen de schouders eronder zet met voedsel en huisvesting, maar het is wel zaak om dat allemaal goed te coördineren en de beste zorg te bieden'.
Groningen heeft daarbij een extra uitdaging in vergelijking met de overige provincies, zegt hij. 'Wij hebben ook nog de opgave om mensen die vanwege aardbevingsherstel uit hun huis moeten een plek te geven. We hadden al een ingewikkelde opgave, maar die is aanzienlijk vergroot met deze vluchtelingenstroom.'

'Flexibel aanbod'

'Mensen komen op heel verschillende plaatsen het land binnen, we proberen flexibel te zijn met ons aanbod', zegt Schuiling. 'Maar dat zal de komende maanden moeten blijken. Soms heb je aan één kamer genoeg, maar het kan ook gaan om ruimte voor een gezin met zes mensen. Dat proberen we nu allemaal vorm te geven.'
Momenteel worden er Oekraïners opgevangen in de gemeenten Groningen, Westerkwartier, Het Hogeland, Oldambt en Stadskanaal.

'Kan zo zijn dat er extra beroep op Nederland komt'

Schuiling: 'Het kabinet rekent met een termijn van in ieder geval zes maanden. Maar niemand weet hoe de vluchtelingenstromen zich ontwikkelen. Op dit moment zijn miljoenen mensen door Europa op de vlucht, het kan maar zo zijn dat er toch nog een extra beroep op Nederland wordt gedaan.'

Zelf opvangen? Meld het bij de gemeente

Er zijn ook mensen die zelf Oekraïense vluchtelingen in huis opvangen. Schuiling herhaalt de 'dringende oproep' die hij al eerder deed om vluchtelingen die op die manier aan onderdak geholpen worden, aan te melden bij de gemeente waarin ze verblijven.
'Vanuit de beste bedoelingen komen mensen soms ineens met een groep Oekraïners op een locatie. Dat is niet de bedoeling, want dan kunnen we niet de juiste zorg bieden. Mensen komen hier natuurlijk aan met allerlei vragen. Kinderen moeten naar school, mensen willen aan het werk. De gemeentes hebben samen de handen ineen geslagen om dat goed te kunnen aanbieden.'
Bij een opvanglocatie in Warffum werden medewerkers dinsdag verrast toen er plotseling een bus met vluchtelingen voor de deur stond, terwijl de opvang vol was. 'Stem het altijd even af, meld je vooraf', zegt Schuiling.