Austin Luke na vijf 'zware' maanden inzetbaar voor Donar tegen Mons

Austin Luke in actie tegen Apollo
Austin Luke in actie tegen Apollo © JK Beeld
Voor de basketballers van Donar staat er woensdagavond een belangrijk duel op het programma in de cross-border competitie. De eerste wedstrijd in Oostende ging verloren, dus zullen de Groningers in MartiniPlaza tegen het Belgische Belfius Mons-Hainaut uit zijn op revanche.
Belangrijk is dat Donar na ruim vijf maanden weer kan beschikken over spelverdeler Austin Luke.
Austin Luke speelde een goed voorseizoen met Donar en kwam vervolgens in de reguliere competitie alleen in actie op 26 september, thuis tegen Apollo. Vervolgens bleef hij aan de kant met ontstoken gewrichten. Nu is het dan eindelijk zo ver voor de 27-jarige Amerikaan, die een moeilijke periode doormaakte.

'Mentaal zwaar'

'Het was mentaal erg zwaar. Het is voor het eerst in mijn carrière dat ik er zo lang uit was. Maar de mensen om mij heen hebben mij erdoor gesleept. Ik probeerde in die periode mijn team te steunen door verbaal aanwezig te zijn. Soms iets te veel misschien. Gelukkig hebben we nog steeds alles om voor te spelen, zoals het kampioenschap en de beker', aldus Luke.
Austin Luke: 'Ik ben er klaar voor'

'Beter team met Luke'

Donar verloor tien dagen geleden het eerste duel in de Elite Gold uit bij Oostende met ruime cijfers (98-74). Mons won het eerste duel in eigen huis van Heroes Den Bosch (88-85) en verloor afgelopen zaterdag thuis van ZZ Leiden (74-80). Donar-coach Matthew Otten blikt vooruit.
Mons is een goed team, maar ook te verslaan. We hebben ze zien worstelen tegen Leiden
Matthew Otten - Donar-coach
'Mons is een goed team, maar ook te verslaan. We hebben ze zien worstelen tegen Leiden. Met Luke terug in het team zal het echt beter gaan. Hij kan goed mensen vrijspelen en anderen beter maken. Dat zal ons echt helpen in zo'n zware wedstrijd. We spelen ook nog eens in eigen huis, dus ik denk dat we er klaar voor zijn', aldus Otten.

'Beste basketbal komt nog'

Voor Austin Luke zal het een bijzonder moment worden. 'Ik kijk er heel erg naar uit. Ik moet nog in mijn ritme komen, dus ik ben misschien nog niet gelijk de oude. Ik ben nooit langer dan een paar weken uit het basketbal geweest en het is nu al meer dan vijf maanden, dus het is misschien niet realistisch om te verwachten dat ik gelijk alweer de oude ben.'
'De coach bepaalt hoeveel minuten ik zal spelen. Ik ben er in elk geval klaar voor. Of dat nou voor twee minuten is of voor dertig. Ik ben er voor het aantal minuten dat het team mij nodig heeft. Ik denk dat we ons beste basketbal zeker nog gaan laten zien', aldus Luke.
Live te volgen via de stream
Het duel van Donar tegen Mons begint om 19.30 uur en is live te volgen via een stream op deze website. Het commentaar wordt verzorgd door Karel-Jan Buurke en Anjo Mekel. Zondag speelt Donar in MartiniPlaza de bekerfinale tegen Heroes Den Bosch