De bunker van Fiemel wordt een broedplek voor visdieven en scholeksters

De bunker
De bunker © Remco in t Hof/RTV Noord
Op het dak van een van de bunkers van de batterij van Fiemel is een dikke laag schelpen aangebracht. Het Groninger Landschap hoopt daarmee kolonievogels aan te trekken die er gaan broeden.
Ze zijn weer in aantocht: de blauwborst, de zwarte roodstart, de visdief en ga zo maar door. Vogels die hun vizier op de Breebaartpolder hebben gericht om er in de lente te komen broeden. 'De bontbekplevier heb ik al horen baltsen', zegt beheerder Silvan Puijman van het Groninger Landschap.
De bunker van Fiemel wordt broedplaats

Vogeleiland

De natuurorganisatie heeft in de polder bij Fiemel een vogeleiland ingericht, waar straks nog een omheining omheen wordt gezet. Zo wordt het eiland onbereikbaar voor roofdieren.
Een andere bijzondere broedplaats is gemaakt op het dak van een van de bunkers van Fiemel, speciaal voor visdieven en scholeksters. 'We hebben er een dikke laag schelpen op gelegd. Een ondergrond die kolonievogels zoals de visdief prettig vinden', zegt Puijman.
Scholekster
Scholekster © Remco in t Hof/RTV Noord

Predatorvrije broedzone

Zo heeft het Groninger Landschap twee 'predatorvrije'-broedzones gecreëerd: plekken waar de vogels niet kunnen worden aangevallen door vossen of steenmarters. 'We willen hier in de polder een veilige plek maken voor vogels en dat kan hier prachtig. Er is veel voedsel en de diversiteit wordt er alleen maar groter van.'