Groen licht voor bouw aardappelloodsen in Oudeschans

Een luchtfoto met daarin de twee nieuwe schuren getekend
Een luchtfoto met daarin de twee nieuwe schuren getekend © Maatschap de Winter
Al lange tijd houden bouwplannen voor twee aardappelloodsen de gemoederen in Oudeschans flink bezig, maar nu is de kogel door de kerk. Aardappelteler Laurens de Winter en zijn broer mogen de schop de grond in steken voor de bouw van twee grote loodsen op hun bedrijf aan de Dijkwal in Oudeschans.
Op woensdag wees de Raad van State een schorsingsverzoek af dat was ingediend door de Stichting Vesting Oudeschans. Deze stichting wil de bouw van de opslagloodsen tegenhouden omdat ze het aanzicht van het oude vestingdorp zouden verpesten. Er komt namelijk een wand van 161 meter breed in de loodsen. Het stichtingsbestuur is daarom huiverig: ‘Oudeschans gaat eruit zien als een industrieterrein.’

Vergunning verleend

Dat argument werd dus afgewezen. Vorige maand verleende de gemeente Westerwolde een vergunning voor de loodsen. De voorzieningenrechter van de Raad van State geeft als reden dat De Winter onder een ouder bestemmingsplan vrijwel evenveel kon bouwen als in de huidige plannen.
Het effect van de nieuwe loodsen op Oudeschans is dus niet anders ten opzichte van wat er al kon. ‘Er komt geen bouwvlak bij, de zaak wordt alleen verschoven’, aldus de rechter.
Oudeschans gaat eruit zien als een industrieterrein
Bestuur Stichting Vesting Oudeschans
Later dit jaar komt er bij de Raad van State nog een bodemprocedure tegen het bestemmingsplan. Maar de bouw mag al wel beginnen, en dat is hard nodig ook volgens De Winter.
Het bedrijf werd anderhalf jaar geleden getroffen door een grote brand. Een van de broers woont sinds de brand in een woonunit. ‘Wij moeten echt snel gaan bouwen’, zei hij op 1 maart bij de Raad van State.

Tweedeling in Oudeschans

Eerder al werd werkgroep ‘Het plan schuurt’ in het leven geroepen door een groep inwoners die tegen de plannen was. Ook zij vonden de aardappelloodsen niet passen bij het vestingdorp Oudeschans.
Wethouder Bart Huizing zei destijds dat het hem pijn deed dat er een tweedeling is ontstaan in Oudeschans. Ook raadslid Wilt Meendering (CDA) sprak zijn zorgen uit. 'Wat er ook besloten wordt over de bouwplannen in Oudeschans, het gaat impact hebben en pijn doen.'