Gemeentebelangen Het Hogeland vijfde in landelijke posterverkiezing

De verkiezingsposter van Gemeentebelangen Het Hogeland
De verkiezingsposter van Gemeentebelangen Het Hogeland © VNG/Beeldbewerking RTV Noord
De verkiezingsposter van Gemeentebelangen Het Hogeland is als vijfde geëindigd in de landelijke verkiezing voor beste verkiezingsposter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De poster kreeg 7,68 procent van de stemmen.
De poster is ook gelijk de enige Groningse notering: andere politieke partijen in de provincie namen niet de moeite hun poster in te sturen.

Beoordeling

Hoe kwam de verkiezing tot stand? 'We hebben in januari een oproep gedaan om een poster in te sturen waar je trots op bent', zegt Rutger van den Dikkenberg, chef redactie van VNG Magazine. 'Er zijn 108 posters ingestuurd.' De jury keek naar alle posters; vervolgens werd een publieksstemming georganiseerd.
Gemeentebelangen Het Hogeland heeft de Groningse eer hoog gehouden
Rutger van den Dikkenberg - VNG Magazine
Veel politieke partijen kiezen ervoor hun lijsttrekker prominent op de poster af te drukken: de raadsverkiezing draait immers om personen. 'Bij de poster van GemeenteBelangen Het Hogeland is dat mooi gelukt', zegt Van den Dikkenberg.
Op de poster is huidig wethouder en lijsttrekker Eltjo Dijkhuis te zien, die met laarzen in de modder staat. 'De voeten in de letterlijke klei tonen dat de politicus dichtbij staat. En het geel, de opvallende 1, het logo én - goed detail - de laarzen, komen goed tot zijn recht. Al met al een poster die in balans is.'

Enige Groningse partij

ChristenUnie Rotterdam had volgens de verkiezing de allermooiste poster. Ook de PvdA in Leiden, Roosendaalse Lijst in Roossendaal en De Bossche Groenen uit Den Bosch kwamen met hun poster in de top vijf terecht.
'Doordat Gemeentebelangen Het Hogeland als enige Groningse partij een poster heeft ingestuurd, hebben ze de Groningse eer hoog gehouden', vertelt Van den Dikkenberg. 'We moeten over vier jaar actiever werven in Groningen voor de verkiezingen.'
Gemeentebelangen Het Hogeland was woensdagavond met 8 zetels weer de winnaar in die gemeente.
De vijf genomineerde posters
De vijf genomineerde posters © VNG/Beeldbewerking RTV Noord