Winnaar VZ Westerkwartier maakt balans op: 'Wel gehoopt, niet gedacht'

Geert de Jong en Ytsen van der Velde behaalden een monsterzege met VZ Westerkwartier
Geert de Jong en Ytsen van der Velde behaalden een monsterzege met VZ Westerkwartier © Derk Bosscher/RTV Noord
In Groningen is vooral lokaal gestemd. Dat bleek woensdagavond al. In onze hele provincie steeg het aantal zetels van lokale partijen van 55 naar 84 ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018.
Een van de grootste winnaars onder de lokale partijen is VZ Westerkwartier. Naast zijn schoenen loopt lijsttrekker Ytsen van der Velde echter nog niet.
Hij is donderdag met zijn partijgenoten op pad om door de hele gemeente posters, flyers en spandoeken op te ruimen. Woensdagavond werd zijn partij veruit de grootste in de gemeente Westerkwartier. Waar zij in 2018 op vier zetels uitkwamen, sleepten ze er dit jaar tien binnen.
VZ Westerkwartier een van de grote lokale winnaars

Dubbele cijfers

'Daar hadden we niet op gerekend', vertelt een trotse Van der Velde terwijl hij richting een van de spandoeken loopt. In zijn hand heeft hij een heggenschaartje.
'We hadden wel gehoopt dat we er nog één of twee zetels bij zouden krijgen, maar daar hield het ook op.' Wel waren er enkele enthousiastelingen binnen het team die er vertrouwen in hadden dat de zetels naar dubbele cijfers zouden gaan. 'En dat is het geworden ook', glundert Van der Velde.

'Vertrouwen in landelijke politiek kwijt'

Van der Velde begrijpt goed dat de lokale partijen dit jaar een enorme opmars hebben gemaakt. 'Dat heeft vast te maken met Groningers die het vertrouwen een beetje kwijt zijn in de landelijke politiek. Het sentiment naar Den Haag is echt minimaal en dat voel je aan alles. Daarom zijn stemmers op zoek gegaan naar partijen die dicht bij hen staan en mee willen werken.'
Dat is volgens Van der Velde ook de kracht achter het succes van VZ Westerkwartier. 'Wij willen dicht bij de inwoners zijn, dus we zorgen ervoor dat we heel nauwe contacten met hen onderhouden. We proberen ze op alle mogelijke manieren te helpen als ze problemen hebben. Dat lukt heus niet altijd, maar we proberen het wel altijd. Daar worden we nu voor beloond.'

Korte nacht

Donderdagmiddag wordt de balans opgemaakt. De twaalf campagnespandoeken die door de gemeente verspreid zijn, worden na een korte nacht weer weggehaald. 'Het is vannacht half vijf geworden', lacht Van der Velde. 'En het ergste? Ik werd om half acht wakker gebeld door een fractiegenoot die alweer aan het werk was. Hij misschien wel, maar ik niet hoor!'