Versplintering is compleet in Oldambt: 12 partijen voor 25 zetels

Het gemeentehuis van Oldambt
Het gemeentehuis van Oldambt © Marco Grimmon/RTV Noord
De allereerste gemeenteraad van Oldambt telde in 2010 negen partijen. Dat werden er tien, toen elf en na de verkiezingen op woensdag is de versplintering compleet: de nieuwe gemeenteraad telt liefst twaalf partijen op 25 zetels.
Terug naar woensdagavond, even na negen uur. De stembussen zijn gesloten. Niemand durft zich aan een voorspelling te wagen. In Oldambt wordt doorgaans links gestemd: de SP en PvdA waren de grootste partijen. Maar bij de Tweede Kamerverkiezingen een jaar geleden waren het plots de VVD en de PVV die het grootst werden. Een afslag naar rechts in het rode Oldambt.

Versplinterd landschap

Het verklaart waarom er aan het begin van de uitslagenavond weinig zinnigs te zeggen is over een zetelverdeling. Eén ding staat wel vast: niemand hoopt op een versplinterd politiek landschap. Maar dat is precies wat er is gebeurd.
Oldambt Aktief komt als kleinste partij met hulp van een restzetel op de valreep in de raad. Als twaalfde partij dus. Een flinke opluchting voor lijsttrekker Nico Postmus: ‘Eigenlijk hebben wij te weinig stemmen gekregen, maar door de restzetel komen wij er gelukkig toch in. Het is kantje boord geweest.’

‘Politiek heeft mij nodig’

Wat is er in Oldambt aan de hand? Waarom is de gemeenteraad zo versplinterd? Burgemeester Cora-Yfke Sikkema: ‘Je ziet het heel veel in Nederland. Blijkbaar voelen inwoners de behoefte om zich te groeperen. Er is veel individualisme. Mensen hebben het gevoel van: de politiek heeft mij nodig.’
Henk Venema is de voorman van de PVV in Oldambt en dat is voor hem herkenbaar. De PVV deed voor het eerst mee aan de verkiezingen in Oldambt. Reden van deelname? Venema: ‘Als ik iets niet leuk vind, dan wil ik daar iets aan veranderen. En dan kan ik gaan schoppen, of het zelf doen.’ Ook die partij komt met één zetel in de gemeenteraad.

Oldambtster nachten zijn lang

Hoe dan ook: de kiezer heeft gesproken en iedere gemeente krijgt de raad die zij verdient. ‘Het is wat het is’, zegt de burgemeester. In Oldambt betekent dat wel dat de vers gekozen raadsleden - en de burgemeester - zich kunnen opmaken voor lange avonden vergaderen, want spreektijd kennen ze in Oldambt niet.
Het heeft de aandacht van Sikkema. ‘We gaan kijken naar ons reglement van orde. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld spreektijden of een maximaal aantal interrupties. Daar moet je een balans in zien te vinden.’