Bakkerij Hoekstra uit Bedum wint Homeless Award 2021

Lekkers van bakkerij Hoekstra
Lekkers van bakkerij Hoekstra © Nico Swart/RTV Noord
Bakkerij Hoekstra uit Bedum is de winnaar van de Homeless Award 2021. Deze prijs wordt sinds een aantal jaar uitgereikt aan iemand die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor het welzijn van dak- en thuislozen in de stad Groningen.
Bakkerij Hoekstra bakt inmiddels meer dan tien jaar lang wekelijks vijftig broden om weg te geven aan de daklozenopvang. 'Die vraag van een vrijwilliger kwam ooit bij onze voorganger terecht', laat bakker Wouter Jacobs weten.

Blijven doorgaan

Hij geeft aan heel erg verrast te zijn. 'We doen het niet voor ons zelf', zegt Jacobs. 'Zo kan je je steentje bijdragen en niet om aandacht te krijgen. Maar met deze prijs merk je wel dat het wat doet met de mensen.'
Jacobs blijft voorlopig nog gewoon doorgaan met het bakken van de extra broden. 'De hoge graanprijzen geeft bij ons geen druk, we gaan hier zeker mee door.'
In 2019 ging de prijs naar Brugt Aanen, die zich als politiemedewerker jarenlang heeft ingezet voor de positie van dak- en thuislozen. In 2020 is de prijs gegaan naar het Schimmelpenninckhuis, die tijdens de eerste coronaperiode daklozen in het hotel hebben opgevangen.

Uitreiking verplaatst

Voor 2021 waren - behalve Bakkerij Hoekstra - Diny Pool, Rick Huiting en Sjoerd Baauw ieder afzonderlijk genomineerd.
De award zou oorspronkelijk al in december vorig jaar zijn uitgereikt. Dat kon door de toen geldende coronamaatregelen niet doorgaan. Daarom vond de uitreiking deze donderdag plaats in café de Prael in Stad.