Vier kandidaten met voorkeurstemmen gekozen in gemeenteraad Westerkwartier

De uitslagenavond in De Postwagen in Tolbert
De uitslagenavond in De Postwagen in Tolbert © Jan Been/RTV Noord
Annelie Bonnet (D66), Jan Willem Slotema (CDA) en Geertje Dijkstra-Jacobi en Gert van Dellen (beiden VZ Westerkwartier) zijn met voorkeurstemmen gekozen in de gemeenteraad van Westerkwartier.
Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Woensdagavond was al bekend hoeveel zetels elke partij had bemachtigd.
Donderdag zijn de stemmen opnieuw geteld in de Topsporthal in Leek en nu is ook duidelijk welke kandidaten een zetel mogen innemen in de gemeenteraad (33 zetels).

D66 en CDA

Bonnet uit Marum stond derde op de lijst van D66 en haalde 561 voorkeurstemmen. Dat betekent dat Denny Boersma, die tweede op de lijst stond, geen zitting krijgt in de raad.
Bij het CDA mag Jan Willem Slotema uit Leek met 377 voorkeurstemmen opnieuw plaatsnemen in de raad. Hij neemt daarmee de zetel in van Jacob Klaas Star, die derde op de lijst stond.

VZ Westerkwartier

Bij VZ Westerkwartier, met tien zetels de grote winnaar van de verkiezingen, mogen Gert van Dellen uit Lutjegast met 407 en Geertje Dijkstra-Jacobi uit Grijpskerk met 423 voorkeurstemmen plaats nemen in de raad. Van Dellen stond elfde op de lijst voor zijn partij. Dijkstra-Jacobi is wethouder-kandidaat voor haar partij en de verwachting is dat zij opnieuw wethouder wordt in het nieuwe college.
Als dat inderdaad gebeurt dan neemt Harry Rook uit Zuidhorn (negende op de kandidatenlijst) haar zetel in.