Hotels in Delfzijl en Appingedam vangen Oekraïense vluchtelingen op

Vluchtelingen bij de grens tussen Polen en Oekraïne
Vluchtelingen bij de grens tussen Polen en Oekraïne © ANP / Hollandse Hoogte / Inter Visual Studio
Het aantal opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in onze provincie breidt verder uit. Twee hotels in Appingedam en Delfzijl gaan vluchtelingen opvangen. Het gaat in totaal om negentig vrouwen en kinderen.
De eerste Oekraïense vluchtelingen zijn donderdagmiddag aangekomen in hotel Boven Groningen in Delfzijl. Het andere hotel is Landgoed Ekenstein in Appingedam.

Tijdelijke opvang

Eigenaar Alfred Pels van beide hotels heeft bij de gemeente Eemsdelta aangegeven dertig kamers beschikbaar te stellen. Vluchtelingen kunnen hier tijdelijk terecht. De Oekraïners gaan eerst naar Delfzijl. Als dat hotel vol is, kunnen ze terecht in Appingedam.
Aangezien dit tijdelijk is, zoekt de gemeente naar plekken waar ze langer kunnen blijven. Eemsdelta heeft twee tot drie locaties op het oog. Welke dat zijn, is nog niet bekend. Het gaat om gemeentelijke en particuliere gebouwen.
'Het is goed om mensen in nood in onze gemeente een veilige plek te kunnen bieden en hen verder te helpen', laat burgemeester Ben Visser in een persbericht van de gemeente weten.
De plekken zijn aangedragen door inwoners en ondernemers. De gemeente wil de hulp inschakelen van vrijwilligers en organisaties als Vluchtelingenwerk Nederland, het Rode Kruis, het Leger des Heils en de stichting Groningen helpt Oekraïne.

Tweeduizend opvangplekken

Alle veiligheidsregio's in Nederland moeten de komende periode tweeduizend vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Eemsdelta heeft bij de Veiligheidsregio Groningen aangegeven voorlopig maximaal negentig Oekraïners op te vangen. Daarnaast worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen in onder meer Groningen, Haren, Winschoten en Warffum.