Groningen stevent af op gemeenteraad met meer vrouwen dan mannen

Mirjam Wijnja (GroenLinks) kreeg meer dan 10.000 stemmen
Mirjam Wijnja (GroenLinks) kreeg meer dan 10.000 stemmen © RTV Noord
Nu de rookwolken van de verkiezingen zijn opgetrokken, is duidelijk dat zeven kandidaten verdeeld over zes partijen via voorkeurstemmen in de nieuwe gemeenteraad van Groningen kunnen komen. Opvallend feit: het zijn allemaal vrouwen. Daarmee stevent Groningen voor het eerst af op een meerderheid aan vrouwen in de raad.
De zeven vrouwen hebben recht op een zetel omdat ze meer dan 584 stemmen hebben behaald. Het aantal dat recht geeft op een plek in de raad. De gelukkigen zijn Sophie Middelhuis (GroenLinks), Mirjam Gietema en Maria Martinez Doubiani (D66), Elisabeth Akkerman (VVD), Janette Bosma (PvdD), Etkin Armut (CDA), Evelien Bernabela (PvhN).

Meer vrouwen dan mannen?

Met voldoende voorkeurstemmen kun je in de raad komen ten koste van een hoger geplaatste kandidaat op de kieslijst. Of alle genoemde vrouwen daadwerkelijk in de raad komen, hangt af van eventuele afspraken binnen de partij rondom een voorkeurszetel. Verder is het aan de kandidaat zelf of die de zetel daadwerkelijk wil innemen.
Als alle vrouwen inderdaad in de raad komen, krijgt Groningen voor het eerst een raadszaal met meer vrouwen dan mannen.

'Hoort bij politiek'

De voorkeursstemmen leiden niet alleen tot vreugde maar ook tot teleurstelling. Zo heeft de VVD drie zetels binnengehaald. Op plek drie staat Jasper Boter, maar partijgenoot Elisabeth Akkerman heeft recht op de plek die hij nu nog inneemt. 'Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet teleurgesteld ben', zegt Jasper Boter. Hij was de afgelopen jaren raadslid, maar zal nu dus zijn plek gaan afstaan aan Akkerman.
'Dit hoort bij politiek. Ik heb van mijn grote roerganger geleerd dat je het tasje voor vertrek klaar moet hebben staan. Ik heb contact gehad met Elisabeth en ik ga er gewoon vanuit dat ze in de raad komt. Zo werken verkiezingen ook hè, degene die de meeste stemmen haalt moet de zetel krijgen.'
De uitslag in de gemeente Groningen:
Het aantal mensen dat een plek kan claimen op basis van voorkeursstemmen ligt aanmerkelijk hoger dan tijdens de vorige verkiezingen in 2018. Toen kon alleen Mariska Sloot namens de Stadspartij aanspraak maken op een zetel. Ze kreeg toen als nummer drie op de lijst 1346 stemmen, dat waren er zelfs meer dan die van de lijsttrekker. Sloot behaalde dit jaar iets minder stemmen (1308).

Voorkeursstemmen D66

Binnen D66 hebben de nummer 6 en 11 recht op een plek in de nieuwe fractie. Dat zal vermoedelijk ten koste gaan van Ido Venhuizen (5) en Koosje van Doessen (4). Beiden zijn op dit moment al raadslid, maar lijken dus niet terug te keren. Van Doessen mist net wat te veel stemmen (26) om zelf aanspraak te maken op een voorkeurszetel. Het raadslid was niet voor commentaar bereikbaar.
Bij de overige partijen gaat degene met een voorkeurszetel niet de plek overnemen van een al zittend raadslid.

Contrast

Het stemmenkanon van de verkiezingen blijkt GroenLinks lijsttrekker Mirjam Wijnja (10048) te zijn. Zij neemt het stokje over van Glimina Chakor, die bij de verkiezingen in 2018 de meeste stemmen kreeg. Stephen van den Bos heeft als nummer 24 op de lijst van de VVD een hele andere prijs gewonnen, namelijk die van de minste stemmen. Hij heeft als enige persoon geen enkele stem gekregen.
Maandag moet blijken of er mogelijk nog zetelverschuivingen plaatsvinden. Dan wordt de definitieve stemuitslag vastgesteld.