Leekster CDA'er Slotema (68) opnieuw gekozen met voorkeurstemmen: 'Trots, blij en eervol'

Jan Willem Slotema bij een foto van zijn inspiratiebron Nelson Mandela.
Jan Willem Slotema bij een foto van zijn inspiratiebron Nelson Mandela. © Jan Been/RTV Noord
CDA’er Jan Willem Slotema uit Leek is opnieuw gekozen in de gemeenteraad van Westerkwartier. Zijn partij ging terug van vijf naar drie zetels, maar Slotema, die op plek zes van de kandidatenlijst stond, werd met voorkeurstemmen gekozen. En dus mag de 68-jarige politicus nog vier jaar door.
'Verrassend, trots, blij en dankbaar dat mensen zoveel vertrouwen in mij hebben dat ze hun stem aan mij hebben gegeven', zegt de Leekster christendemocraat, gezeten op de bank in zijn woonkamer. De raadsverkiezingen pakten met een verlies van twee zetels dramatisch uit voor zijn CDA, maar zelf kreeg hij 377 voorkeurstemmen en dat is genoeg om de derde zetel van zijn partij te mogen innemen.

Zeventien jaar in de raad

Dit is de tweede keer op rij dat Slotema met voorkeurstemmen in de raad werd gekozen. Ook bij de herindelingsverkiezing in november 2018 werd hij (bij een lagere opkomst) met 316 voorkeurstemmen gekozen. Inmiddels zit Slotema ruim zeventien jaar onafgebroken in de raad, eerst in Leek en nu in Westerkwartier.

Verpauperde panden

'Bij de verkiezingen van 2000 kwamen we twintig stemmen te kort, anders had ik toen al in de raad gezeten', blikt Slotema terug. 'Maar in 2002 stopte een partijgenoot met zijn raadslidmaatschap en toen kwam ik erin. Ik ben blij dat ik door mag, want er is nog genoeg te doen in de gemeente.' Slotema doelt daarmee onder meer op de situatie rond verpauperde panden in Zevenhuizen, zoals de voormalige discotheek Pruim. Die zijn hem al jaren een doorn in het oog en hij wil zich blijven inzetten voor een oplossing van dat probleem.
De gemeenteraad van Westerkwartier
De gemeenteraad van Westerkwartier © Jan Been/RTV Noord

Zichtbaar en bereikbaar

Wat is het geheim van Slotema? 'Misschien is het zichtbaarheid, dicht bij de inwoners staan, bereikbaar zijn en midden in de samenleving staan. Ik weet het niet, het geheim zit bij de kiezers. Eigenlijk zou je aan hen moeten vragen waarom ze op mij stemmen. Ik vind het in elk geval een eer om gekozen te zijn.'

Koninklijk onderscheiden

Dat Slotema midden in de samenleving staat, is overduidelijk. Voor zijn tomeloze betrokkenheid bij tal van organisaties, zoals het 4 mei Comité, werd hij al vóór zijn raadslidmaatschap koninklijk onderscheiden. Nog steeds is hij volop bezig, zoals nu met het begeleiden van Oekraïense vluchtelingen die in de Hoeksteen in Leek verblijven.

Goede campagne gevoerd

Dat Slotema met voorkeurstemmen in de raad is gekozen, houdt ook in dat hij de nummers drie, vier en vijf op de kandidatenlijst is voorbijgestreefd. 'Dat is heel vervelend voor hen. Ik heb gisteravond contact met ze gehad. Ze vinden dat ik een goede campagne heb gevoerd en gunnen me de zetel. Dat is fijn om te horen. Ik ga de komende vier jaar hard mijn best doen om me in te zetten voor de inwoners van de gemeente en voor de mensen die op het CDA en op mij hebben gestemd.'