Groningen Seaports investeert ruim 43 miljoen in chemiepark Delfzijl

Industrieterrein Oosterhorn vanuit de lucht
Industrieterrein Oosterhorn vanuit de lucht © Koos Boertjens/Groningen Seaports
Groningen Seaports wil ruimte maken voor nieuwe bedrijven op het chemiepark in Delfzijl. De havenbeheerder investeert daarom 43,7 miljoen euro in het industriegebied. Daarmee wordt Oosterhorn-Zuid geschikt gemaakt voor de komst van nieuwe bedrijven.
De gronden in dit deel van het gebied zijn al in bezit van Groningen Seaports. Met de investering wordt het terrein opgehoogd en kunnen wegen, leidingen en fietspaden worden aangelegd.

Veel vraag van bedrijven

Volgens Groningen Seaports is er veel vraag naar ruimte op het Chemiepark, terwijl er steeds minder grond beschikbaar is. Veel bedrijven hebben volgens directeur Cas König al een plek gereserveerd op Oosterhorn-Zuid. 'De invulling hiervan is van groot belang om als haven te kunnen blijven doorgroeien', zegt König.
Op het terrein moeten bedrijven komen die zich onder meer bezighouden met circulaire economie. Dat betekent dat materialen zo lang mogelijk hergebruikt worden. Daarmee wil Seaports inzetten op vergroening van het gebied.

Last van stikstofregels

De vraag naar ruimte op het chemiepark in Delfzijl en in de Eemshaven is al enkele jaren hoog. Door het stikstofprobleem komen ontwikkelingen echter moeilijk van de grond. Zo stond de komst van staalfabrikant Van Merksteijn in de Eemshaven - een investering van 300 miljoen euro - een tijd lang op losse schroeven. Inmiddels is het plan iets aangepast en heeft het bedrijf een belangrijke vergunning binnen.
In Oosterhorn-Zuid zijn al enkele bedrijven gevestigd, zoals siliciumcarbideproducent ESD-SIC en recyclingfabriek Purified Metal Company (PMC).