Stadjer krijgt cel- en taakstraf voor serie diefstallen en inbraken

De Stadjer heeft zijn celstraf in voorarrest al uitgezeten
De Stadjer heeft zijn celstraf in voorarrest al uitgezeten © Flickr/rafaelmarquez
Een 43-jarige man uit Groningen heeft een taakstraf gekregen van 240 uur voor acht diefstallen, waarvan enkele zijn gepleegd tijdens inbraken.
De man kreeg ook een celstraf van 411 dagen, waarvan 360 dagen voorwaardelijk. De man heeft 51 dagen in voorarrest gezeten, waardoor hij niet terug de cel in hoeft.

Vrijgesproken van enkele feiten

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een vergelijkbare straf. De rechter week amper van de eis af, ondanks dat de Stadjer van enkele strafbare feiten is vrijgesproken.
Een inbraak bij een verloskundigenpraktijk werd een diefstal, omdat niet kon worden bewezen dat de man door braak is binnengekomen. Ook werd hij vrijgesproken van het stelen van autosleutels. Volgens de rechter zou het heel goed kunnen dat de man de intentie had de sleutels terug te geven.

Drugsverslaving

De rechter rekende de Groninger zwaar aan dat hij op dievenpad ging om zijn drugsverslaving te kunnen bekostigen. Hij leverde de buit in bij een pandjesbaas en verdiende op die manier wat drugsgeld. Hij toonde geen respect voor andermans eigendommen en de emotionele waarde daarvan. De Stadjer had alleen maar oog voor zijn eigen behoefte.

Behandeld in kliniek

Hij liep uiteindelijk tegen de lamp doordat hij dna achterliet. De man zit sinds 11 januari 2022 in een kliniek in Beilen. Dat gaat tot dusver goed, omdat hij meewerkt aan de behandeling. Een celstraf zou dit alleen maar doorkruizen, meende de rechter. De Groninger moet wel de geleden schade, bijna 1500 euro, betalen.