Koersen en hardlopen in Leek onder de lentezon

De kopgroep sprint voor de overwinning in Leek
De kopgroep sprint voor de overwinning in Leek © Henk Elderman/RTV Noord
De lente is echt begonnen en in Leek werd zaterdag het startsein gegeven. Om twaalf uur startte het wielerpeloton voor de Ronde van Groningen als etappe van Olympia's Tour. Een uur later gingen vijfhonderd lopers van start voor de tien kilometer en halve marathon bij de Leekster Lenteloop.
In het centrum was het meeste volk op de been. Het publiek genoot met volle teugen van de prestatie van zoon, dochter, man of vrouw. Zoals altijd kreeg elke atleet een welverdiende medaille na de finish.

Vizier op zwart

Jan Stuursma uit Veendam was veruit de snelste van het hele veld op de halve marathon. De meeste kilometers liep hij alleen. 'Ik had het best wel zwaar omdat ik corona heb gehad en ook nog gekneusde ribben. Dus wel wat conditieachterstand. En met de harde wind had ik het vizier wel een beetje op zwart en daardoor ook weinig gezien onderweg', legde hij uit.
Koersen en hardlopen in Leek

Fietser

Hij had daardoor weinig oog voor alles wat groeit en bloeit momenteel. Hij vermaakte zich nog wat met de fietser die in de buurt van de nummer 1 in de wedstrijd meerijdt. 'Maar bijna helemaal alleen was het een lange tocht.' Op het podium was Stuursma het zware afzien met vijf kilometer tegenwind snel vergeten. Hij kreeg een enveloppe met 70 euro en een bos bloemen in handen gedrukt.
Vijfhonderd deelnemers gaan van start voor de tien kilometer en halve marathon
Vijfhonderd deelnemers gaan van start voor de tien kilometer en halve marathon © Henk Elderman/RTV Noord

Eindsprint

De bloemen in de Ronde van Groningen waren voor gele truidrager Elmar Reinders uit Emmen. Hij was op de busbaan van Oostindie na ruim 180 kilometer de snelste van een kopgroep van dertig renners. De laatste 900 meter gingen rechtdoor met de wind pal op kop. De renners gingen van links naar rechts op de brede weg.

Klein verschil

Op de finishstreep was het verschil klein, maar wel in een keer duidelijk. 'Ik wist als er ruimte kwam dat ik vroeg aan moest gaan. Ik voelde de rest wel komen, maar ze kwamen er nooit meer langs', sprak de winnaar zelfverzekerd. Hij behield vanzelfsprekend ook de leiding in het algemeen klassement. Zondag is de laatste rit in Olympia's Tour met Assen als start- en finishplaats.