Motorrijders ondanks hoge benzineprijs gewoon de weg op: 'Ik pak wel wat vaker de fiets'

Gert Huizinga bij zijn 'pitstop' in Harkstede
Gert Huizinga bij zijn 'pitstop' in Harkstede © Jeroen Willems / RTV Noord
De Koninklijke Nederlandse Motorrijdersvereniging organiseerde zondag 'De Dag van de Motorrijder'. Op verschillende plekken in het land werden 'pitstops' ingericht waar motorliefhebbers elkaar konden treffen. In Groningen kon men terecht in Harkstede, maar slechts enkele tientallen motorrijders kwamen langs voor een kop koffie. Wordt toeren met de motor minder leuk met deze hoge benzineprijzen?
Een van de toerrijders die wel langskwam in Harkstede is Gert Huizinga uit Appingedam. Hij rijdt al veertig jaar motor en is niet van plan om minder te gaan rijden door de hoge benzineprijs. 'Ik ga gewoon tanken en rijden. Dat motorrijden zit er gewoon in', zegt Huizinga.
Huizinga heeft twee motoren. De een gebruikt hij voor woon/werkverkeer. De ander voor het toeren: een Suzuki 1500 Intruder. 'Het is voor mij echt een gevoel van vrijheid. Opstappen en weg. Het geeft een kick', aldus Huizinga.
Gert Huizinga uit Appingedam blijft gewoon lekker toeren op zijn chopper
Gert Huizinga uit Appingedam blijft gewoon lekker toeren op zijn chopper © Jeroen Willems / RTV Noord

'Ik pak wat vaker de fiets'

Chris Munneke uit Zuidhorn reed zondag een tocht van 363 kilometer op zijn KTM. Hij geniet van het toeren maar probeert daarbij zo min mogelijk te denken aan de huidige brandstofprijzen. 'Die prijzen zijn wel even slikken inderdaad en deze motor is ook niet echt heel zuinig', zegt Munneke.
Munneke gebruikt zijn motor ook voor woon/werkverkeer, maar de afgelopen weken liet hij de motor toch wat vaker staan. 'Ik pak wat vaker de fiets. Nou ja, dat zij zo', lacht Munneke.

Veiligheid

De Koninklijke Nederlandse Motorrijdersvereniging organiseert 'De dag van de Motorrijder' om alle weggebruikers attent te maken op het toenemende motorverkeer in deze periode. 'Elk jaar rond deze tijd gaat de motorrijder weer de weg op als het een beetje mooi weer is en dat vereist toch een beetje aandacht. Zowel van de motorrijders zelf als ook van de andere weggebruikers', zegt Bas Vis van de KNMV.
'Mensen moeten weer even wennen dat de motorrijders weer terug zijn in het verkeer en anderzijds moeten de motorrijders ook weer even wennen. Sommigen hebben een half jaar niet gereden', zegt Vis.

'Die paar centen maakt geen verschil'

Vis, zelf een groot motorliefhebber, ziet het probleem van de hoge benzineprijzen niet zo. Hij verwacht dat veel van de leden van de KNMV deze zomer gewoon op hun motor zullen stappen voor een ritje.
'Uiteindelijk is voor veel mensen motorrijden echt een hobby. Daarin zal een paar centen meer of minder geen verschil maken. Ze kunnen vandaag bij ons terecht, maar ook op heel veel andere plekken. Die gaan gewoon lekker rijden', zegt Vis.