Eerste asperges steken de kop uit de grond

Frank Doornbosch ziet de eerste asperges de kop opsteken
Frank Doornbosch ziet de eerste asperges de kop opsteken © Steven Radersma/RTV Noord
‘Het is altijd weer een prachtig gezicht als je die witte koppen uit de zwarte grond ziet steken’, zegt aspergeteler Frank Doornbosch uit Borgercompagnie. ‘Het is een mooi moment’.
Asperges markeren voor veel mensen het begin van de lente. Wat dat betreft houdt de groente zich dit jaar exact aan de kalander: zondagmiddag om drie minuten over half vijf begint de lente officieel.

Verwarmd

De eerste asperges van Doornbosch komen uit verwarmde bedden. Die bedden worden op temperatuur gebracht door warmte die via een buizenstelsel van de biogasinstallatie van de buurman van Doornbosch wordt betrokken. De ruggen zijn afgedekt met zwart plastic, waaronder het lekker warm kan worden als de zon er op schijnt.
Met een speciaal mes oogst Doornbosch de eerste asperges van het seizoen. Hij moet ze nu nog zoeken, maar dat zal komende week veranderen. ‘Met de verwachte temperaturen en zonneschijn schieten ze dan tevoorschijn.’
Bekijk de video:
Eerste asperges steken de kop op

Telefoontjes

Doornbosch kreeg vorige week al telefoontjes van klanten die staan te trappelen. ‘Als de zon begin maart schijnt gaan ze bellen om te vragen of ze er al zijn.’
Voor de liefhebbers van het ‘witte goud’: het is bijna zover. Doornbosch verwacht dat de eerste asperges van Groningse bodem volgend weekend in de winkel liggen. Liefhebbers kunnen zich tot ongeveer 24 juni tegoed doen aan het ‘witte goud’, daarna is het seizoen afgelopen.