Oud-wethouder Mattias Gijsbertsen informateur in Groningen

Informateur Mattias Gijsbertsen
Informateur Mattias Gijsbertsen © Gemeente Groningen
GroenLinks heeft oud-wethouder Mattias Gijsbertsen gevraagd om informateur te worden in de gemeente Groningen. Daarmee gaat hij de zoektocht leiden naar een nieuw college van burgemeester en wethouders. Dat laat Mirjam Wijnja, voorvrouw van GroenLinks, maandagochtend weten.
GroenLinks won afgelopen woensdag de gemeenteraadsverkiezingen in Groningen. De partij levert twee van haar elf zetels in, maar blijft ruim de grootste partij. De PvdA (zes zetels) en D66 (vijf) volgen op enkele zetels afstand.

Ruime ervaring

Gijsbertsen heeft ruime ervaring in de Groningse politiek. Hij was van mei 2014 tot april 2020 wethouder in Groningen, waarna hij werd opgevolgd door partijgenoot Isabelle Diks. Van 2006 tot 2014 was Gijsbertsen raadslid voor GroenLinks.
Lijsttrekker Mirjam Wijnja spreekt van een 'topkandidaat'. 'Mattias is niet alleen heel ervaren, maar ook iemand met veel binding met onze gemeente. Hij kent veel mensen hier en weet welke thema's spelen.'
Gijsbertsen begint later deze week, na het duidingsdebat waarin de fractievoorzitters de verkiezingsuitslag bespreken. Dat debat staat gepland voor woensdagavond.