Definitieve verkiezingsuitslag Groningen verandert niets, twaalf partijen in de raad

Het stadhuis
Het stadhuis © Remko de Waal/ANP
De verkiezingsuitslag in de gemeenteraad van Groningen is maandagochtend onveranderd vastgesteld. Tijdens een officiële bijeenkomst bevestigde burgemeester Schuiling de voorlopige uitslag, die woensdagavond laat al bekend werd.
Dat betekent dat GroenLinks met negen zetels de grootste partij is geworden. De PvdA (zes zetels) en D66 (vijf zetels) volgen.

Twaalf partijen in de gemeenteraad

De andere partijen die zijn verkozen zijn, in volgorde van grootte:
- Partij voor de Dieren (vier zetels)
- Stadspartij 100% voor Groningen (vier zetels)
- SP (vier zetels)
- VVD (drie zetels)
- Student&Stad (drie zetels)
- ChristenUnie (twee zetels)
- CDA (twee zetels)
- Partij voor het Noorden (twee zetels)
- PVV (één zetel)
Aan de verkiezingen deden ook partijen mee die geen zetel kregen. Dat zijn de Partij voor de Zuinigheid, Forum voor Democratie en Belang van Nederland. Ook Teunis Dokter behaalde met zijn blanco lijst geen zetel. De komende tijd zitten er daarom, net als in de afgelopen periode, twaalf partijen in de gemeenteraad.

Meer vrouwen dan mannen

Verschillende kandidaten kunnen aanspraak maken op een zetel omdat die met voorkeursstemmen zijn gekozen. Daarbij gaat het om Sophie Middelhuis (GroenLinks), Mirjam Gietema en Maria Martinez Doubiani (D66), Elisabeth Akkerman (VVD), Janette Bosma (PvdD), Etkin Armut (CDA), Evelien Bernabela (PvhN).
Door de voorkeursstemmen lijkt het erop dat de gemeenteraad van Groningen straks meer vrouwelijke dan mannelijke leden heeft. Hierin kan in de loop van de tijd nog het één en ander veranderen. Na de vorming van een nieuw college komt het geregeld voor dat gekozen raadsleden wethouder worden.