Burgemeester Het Hogeland: 'Breng geen vluchtelingen meer naar Warffum'

Warfheem in Warffum
Warfheem in Warffum © Opvanglocatie Warfheem in Warffum.
De gemeente Het Hogeland roept op geen Oekraïense vluchtelingen meer te brengen naar de opvanglocaties zoals voormalig verzorgingshuis Warfheem in Warffum. 'Die zit vol', zegt burgemeester Henk Jan Bolding.
Er is eigenlijk plek voor 52 mensen, maar dat zijn er momenteel 72. Bolding: 'Dat is echt de max. Anders is het er niet meer veilig. Daarnaast moet het ook duurzaam zijn. De mensen die er zijn moeten er wat langer kunnen blijven.'
Groningse gemeenten zijn druk op zoek naar meer opvangplekken voor Oekraïners. De beschikbare plekken stromen snel vol. Het is een race tegen de klok om voldoende geschikte locaties te vinden en in te richten.

Meld je bij juiste de instanties

Afgelopen weekend leidde de volle opvang in Warffum nog tot teleurstelling omdat daar een busje met Oekraïners arriveerde, voor wie geen plek meer was. Op eigen houtje Oekraïense vluchtelingen naar het Hogeland halen zorgt voor een onoverzichtelijke situatie, benadrukt Bolding:
'We hebben enorme waardering voor de mensen die Oekraïners opvangen en zelfs mensen ophalen. Dat zijn ook particulieren die dit doen. Maar het leidt ook tot een onbeheersbare situatie. Ik adviseer de mensen die helpen om contact op te nemen met Het Rode Kruis of Vluchtelingenwerk Nederland.'
Burgemeester Henk Jan Bolding (CDA)
Burgemeester Henk Jan Bolding (CDA) © Gemeente Het Hogeland

Nog meer plekken nodig

Die instanties hebben volgens de burgemeester goed contact met de veiligheidsregio's, die het overzicht hebben van de beschikbare aantallen opvangplekken. Volgens de Veiligheidsregio Groningen zijn inmiddels 600 van de 900 beschikbare plekken bezet. Daarnaast is er zicht op 1100 andere plekken, maar die zijn nog niet gereed.
In totaal moet elke veiligheidsregio, dus ook Veiligheidsregio Groningen, tweeduizend opvangplekken beschikbaar stellen.

Dinsdag weer overleg

'Alle gemeenten hebben de opdracht om meer locaties te zoeken', bevestigt Bolding. 'Wij hebben nu Kantens en Warffum, maar daar komt meer bij. Dinsdag hebben we het daar weer over, met alle burgemeesters uit de provincie.'
Hij hoopt dat de gemeente uiteindelijk plek aan 300 mensen kan bieden. 'Of we dat halen? Dat is een spannende vraag. Want zoveel mogelijkheden zijn er niet in Het Hogeland.'
In dit artikel stond eerst dat de Veiligheidsregio Groningen naast de tweeduizend opvangplekken op zoek moet naar nóg eens tweeduizend plekken. Dat klopt niet, in totaal moet de veiligheidsregio tweeduizend opvangplekken beschikbaar stellen.