Noodtoestand dreigt bij asielzoekersopvang Ter Apel

Een volle slaapzaal in de nachtopvang van het aanmeldcentrum in Ter Apel
Een volle slaapzaal in de nachtopvang van het aanmeldcentrum in Ter Apel © Archief RTV Noord
De situatie in de opvang voor asielzoekers in Ter Apel wordt steeds nijpender. In het Veiligheidsberaad, waarin 25 burgemeesters zitten die ook voorzitter zijn van een veiligheidsregio in Nederland, wordt zelfs gesproken van een 'noodtoestand'.
Er zijn zo veel vluchtelingen in Ter Apel, dat sommigen de nacht moeten doorbrengen op een stoel. Doordat er elders in het land geen opvangplekken zijn, is er geen doorstroom meer vanuit Ter Apel. Het gaat hier overigens niet om Oekraïense vluchtelingen; die worden in principe niet opgevangen in Ter Apel.

'Nog geen wantoestanden zoals in oktober'

'De situatie is nog niet zo erg als in oktober vorig jaar, toen er echt sprake was van wantoestanden', vertelt woordvoerder Sonja Kloppenburg van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). 'Maar dat er veel te veel zijn in Ter Apel is helder. De tijd begint te dringen. Per 1 april hebben we 1500 nieuwe opvangplekken nodig', zegt ze.
Een optie is nu om opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen die nog niet worden gebruikt voorlopig in te zetten voor asielzoekers uit andere landen, zo bleek in het Veiligheidsberaad. De burgemeesters in het Veiligheidsberaad, onder wie Koen Schuiling van Groningen, willen dat het kabinet nu doorzet, zodat er desnoods dwang uitgeoefend kan worden op gemeenten die te weinig doen om vluchtelingen op te vangen.

Discrimineren?

De veiligheidsregio's hebben de eerste 25.000 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in korte tijd vrijwel helemaal gerealiseerd. 'Daar moeten we gebruik van maken, zolang die plaatsen nog niet gevuld zijn met Oekraïners. Je kunt geen andere vluchtelingen op straat laten staan. Dan zou je discrimineren', aldus voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad.
Het Veiligheidsberaad fronst ook de wenkbrauwen dat er nu voor de Oekraïners allerlei leegstaande gebouwen beschikbaar zijn, terwijl een aantal gemeenten voor andere asielzoekers eerder geen plaats kon vrijmaken. De burgemeesters willen dat de opvang van andere vluchtelingen, los van de Oekraïense vluchtelingen, evenwichtig over het land wordt verdeeld.