Toukomstproject Gronings Vuur start in Westerwolde: 'Er komt iets te zien voor publiek'

Een eerdere voorstelling van Gronings Vuur in gemeente Het Hogeland
Een eerdere voorstelling van Gronings Vuur in gemeente Het Hogeland © Mayke Zandstra/Gronings Vuur
Een culturele productie maken met verhalen uit de omgeving. Dat gaan initiatiefnemers van het Toukomstproject Gronings Vuur de komende vijf jaar doen. Het project krijgt 2,5 miljoen euro subsidie vanuit het Nationaal Programma Groningen en provincie Groningen.
Samen met inwoners, culturele en maatschappelijke organisaties en amateur- en professionele cultuurmakers werkt Gronings Vuur aan een reizend cultuurprogramma over wat inwoners belangrijk vinden in hun leefomgeving. De productie strijkt steeds in een andere gemeente neer.
Het project Gronings Vuur reisde van september 2019 tot en met december 2020 al eerder door de provincie Groningen met een cultureel programma. Met muziek, fotografie, film, gedichten, gesprekken en kunst haalde het project op wat er zich afspeelt in de provincie.

Geld verdeeld over tien gemeenten

'2,5 miljoen euro klinkt heel veel en als je dat verdeelt over de tien gemeenten, dan is het een heel mooi bedrag, maar daar bouw je geen grote kastelen met diamanten van', zegt artistiek leider Gea Smidt van Gronings Vuur.

Theater, expositie, wandeling of fietstocht

De plannen zijn op dit moment nog niet concreet, legt Smidt uit. 'In iedere gemeente in Groningen gaan we de komende vijf jaar een culturele productie maken. Hoe dat eruit gaat zien, weten we niet. Maar er komt iets te zien voor publiek. Dit kan locatietheater zijn, maar bijvoorbeeld ook een expositie, culturele wandeling of fietstocht.'

Met inwoners om tafel

Vooral de dialoog met inwoners is belangrijk voor het maken van de plannen voor het reizend cultuurprogramma. 'We praten met ze over leefbaarheid en klimaat. Wat doet dat met inwoners? Welke wensen leven er? Welke dromen zijn er? Welke zorgen zijn er over deze onderwerpen? Die verhalen die we ophalen bij de inwoners zijn belangrijk voor ons om mee aan de slag te gaan als productie', zegt Schmidt.

Leerschool

Het maken van zo'n productie duurt vier maanden. Schmidt: 'Wat voor type productie het wordt hangt af van het concept dat lokaal ontwikkeld wordt. Professionals en amateurs maken vervolgens onder leiding van een regisseur de productie. Het project is ook een leerschool, lokale partijen krijgen hierdoor de gelegenheid om hun culturele infrastructuur verder in te richten en te ontwikkelen.'

Westerwolde krijgt de primeur

De eerste voorstelling draait volgend jaar op een locatie in de gemeente Westerwolde. 'We beginnen daar, omdat het Gronings Vuur voorgaande jaren niet goed was opgezet vanwege corona. We beginnen dus in de gemeente waarin we nog niet eerder gewerkt hebben. Zij verdienen dat', zegt Schmidt.
Volgens Schmidt is de verdere planning op dit moment nog niet bekend. 'We doen eerst een ronde langs cultuurplatforms om te bepalen waar we hierna naartoe gaan.'

Subsidie

De subsidie bestaat uit twee miljoen euro van Nationaal Programma Groningen en bijna 500.000 euro van de provincie Groningen.