Gerard Bronswijk (81) uit Roden is scheerapparatengek: hij heeft er vierhonderd

Gerard Bronswijk (81) is gek op scheerapparaten
Gerard Bronswijk (81) is gek op scheerapparaten © RTV Drenthe
Hij woont samen met zijn vrouw in een ruim appartement in Roden. Eén kamertje is van Gerard Bronswijk (81) alleen. Daar heeft hij zijn scheerapparatenverzameling uitgestald: het zijn er maar liefst vierhonderd.
Gerard werkte vroeger bij een bedrijf in Steenwijk waar hij scheerapparaten repareerde. Toen hij met pensioen ging, kreeg hij het nieuwste scheerapparaat van Philips aangeboden. Vanaf dat moment ging hij de apparaten verzamelen.
Gerard Bronswijk wordt 'heel gelukkig' als hij scheerapparaten krijgt

Favoriete apparaten

Het eerste apparaat dat hij in de kast zette, noemt hij 'het dubbele eitje'. Dat is het scheerapparaat van Philips dat het meest is gemaakt. Maar hij heeft veel meer favorieten. Het scheerapparaat dat verpakt zit in een doosje met Schotse kleuren, bijvoorbeeld.
De meeste scheerapparaten krijgt hij. Wat dat met hem doet? 'Dan ben ik heel gelukkig', vertelt Gerard aan RTV Drenthe. 'Dan is mijn hele dag goed.' In principe probeert hij de apparaatjes te repareren, zodat ze het ook weer doen. Maar als dat niet lukt, zet hij ze in de vitrinekasten. Op standaardjes die hij zelf maakt van hout.

Alles gedocumenteerd

De Rodenaar vindt het mooiste aan de verzameling dat er geen apparaten bij zitten die identiek zijn. 'Sommige lijken op elkaar, maar dan zijn bepaalde details toch weer anders. Dan zijn de letters bijvoorbeeld verschillend.'
Gerard heeft alles gedocumenteerd. 'Ik weet precies waar elk apparaat staat. Dat heb ik in een boek staan, dat ook in de kast ligt. Ik heb de kasten beschreven, de planken en wat waar te vinden is.'

Doel: vijfhonderd scheerapparaten

Nu Gerard nog fit is, blijft hij doorgaan met verzamelen. Hij hoopt er uiteindelijk vijfhonderd bij elkaar te sprokkelen. Wat zijn vrouw daar van vindt? 'Nou, elke verzamelaar is natuurlijk een apart geval', grijnst Gerard. 'Zij vindt het goed. Ze denkt ook wel eens: wat doet hij toch allemaal?' Maar daar trekt Gerard zich niks van aan.