Groninger graanboer ziet goud in whisky Numero 13

Jaap Nieboer met zijn whisky
Jaap Nieboer met zijn whisky © Remco in 't Hof/RTV Noord
Akkerbouwer Jaap Nieboer was nooit een echte whiskydrinker, maar nu hij zich heeft verdiept in het productieproces en de stooktechnieken, heeft de boer een deel van zijn schuur in Ommelanderwijk omgetoverd tot een whiskystokerij.
Regelmatig proeft hij van zijn amberkleurig goud, dat in eikenhouten vaten ligt te rijpen. 'Beetje vanille, houtig, pittig. Al heel mooi van smaak,' spreekt de whiskystoker uit Oost-Groningen. Nieboer kwam door zijn schoonvader op het whiskyspoor: 'Die man is een kenner. Hij verzamelt ook whisky's. We raakten aan de praat en voordat we het zelf doorhadden, hadden we al een plan gesmeed.'
'Fantastisch om met je eigen product zo'n prachtige whisky te maken'

Drie jaar vatrijping

'En kijk hier', wijst Nieboer naar een reusachtige ketel, waarin de gerst tot alcohol wordt gedistilleerd om vervolgens in dikke donkerbruine vaten terecht te komen. 'Behalve investeringen heb je ook veel geduld nodig.'
'Pas na drie jaar vatrijping mag je het whisky noemen.' Voor Nieboers whisky betekent het dat hij nog twee jaar moet wachten. In de tussentijd experimenteert hij met een Groninger gin en een Groninger rum met klinkende namen als 'Veil Wiefke' en 'Kapitein Jonker'. Namen die hun oorsprong vinden in de Veenkoloniën.
De naam van de whisky lag meteen voor de hand
De naam van de whisky lag meteen voor de hand © Remco in 't Hof/RTV Noord
Het is fantastisch om met je eigen product zo'n prachtige whisky te maken
Jaap Nieboer

Numero 13

De naam van de whisky lag eigenlijk meteen voor de hand: 'Mijn graanpercelen liggen tegen buurtschap Numero 13. Dan hoef je niet meer te kiezen.' Numero 13 stamt uit de tijd van de turfwinning, waarin via de wijken de turf werd afgevoerd met schepen.
Numero 13 was de dertiende zijwijk van de Ommelanderwijk. Het gehucht en het dorp zijn naar deze turfkanalen genoemd.
Nieboer heeft zich ontpopt tot een ware whiskystoker, gepassioneerd en vol wilde plannen. 'Het is fantastisch om met je eigen product, zo'n prachtige whisky te maken', meent hij. De Wiekster boer kreeg er er via het Europese Leaderproject subsidie voor.
De whiskystokerij van Jaap Nieboer
De whiskystokerij van Jaap Nieboer © Remco in 't Hof/RTV Noord

Producten met een goed verhaal

Nu de eerste whisky nog op vat ligt te rijpen, denkt hij na over de marketing van zijn drankje: 'Fles , etiket en ja, waar breng je dit aan de man?' Nieboer heeft daar wel ideeën over. Hij merkt dat vrienden van hem en whiskyclubs al interesse hebben en alvast een vaatje hebben besteld. Stiekem hoopt hij dat Numero 13 straks in de betere restaurants en cafés op de kaart prijkt.
'Er is in de horeca veel behoefte aan streekproducten. Consumenten willen graag ambachtelijke producten met een goed verhaal,' aldus de zelfontwikkelde whiskystoker.
Whisky Numero 13 is pas over twee jaar te verkrijgen. Dan pas mag de drank officieel whisky worden genoemd en mag hij uit het vat.