Wie zijn de nieuwe raadsleden van BBB-LMG in Midden-Groningen?

Kor Hoving toont zijn FC-shirt met als rugnummer het aantal stemmen dat hij kreeg
Kor Hoving toont zijn FC-shirt met als rugnummer het aantal stemmen dat hij kreeg © Jeroen Willems / RTV Noord
Lokale partij Leefbaar Midden-Groningen sloot voor de gemeenteraadsverkiezingen een verbond met de landelijke partij BoerBurgerBeweging (BBB) en dat heeft de partij geen windeieren gelegd. BBB-LMG steeg van een naar zes zetels en is daarmee de tweede partij van Midden-Groningen. Maar wie zijn de nieuwe raadsleden?
De 49-jarige Kor Hoving uit Tripscompagnie haakte pas een paar weken voor de verkiezingen aan bij BBB-LMG. Hij stond als zeventiende en laatste op de kieslijst, maar wist met 689 voorkeursstemmen toch een plekje in de raad af te dwingen.
'Ik ben boer, maar ook burger', zegt Hoving. 'Dat onderscheid is er ook wel. En het schuurt natuurlijk ook wel eens tussen boeren en burgers, bijvoorbeeld met groot materieel bij de weg. En binnen de gemeente. Ik ben me daar zeker van bewust, maar ik ben boer en burger', zegt Hoving.
Hoving noemt zichzelf 'een manisch-optimist' en een verbinder. Het politieke vuur ging bij hem branden door het stikstofdossier, de problemen met de gaswinning in Groningen en de toeslagenaffaire.
Kor Hoving over zijn politieke ambities met BBB-LMG in Midden-Groningen:
Nieuw raadslid BBB-LMG in Midden-Groningen: 'Leuk dat ik nu echt mijn stem mag laten horen'
We zijn heel blij en dankbaar, maar we moeten het nu ook waar gaan maken
Gertjan Bruins van BBB-LMG

Eerst buiten de boot

De 45-jarige Gertjan Bruins uit Noordbroek stond derde op de lijst van BBB-LMG. Hij haalde genoeg voorkeursstemmen voor een eigen zetel, maar omdat zes andere kandidaten nog meer stemmen hadden dan hij, viel hij eerst buiten de boot. Gelukkig kon hij de plek van een partijgenoot innemen.
'Ik ben altijd wel nuchter, maar ik moet eerlijk bekennen dat we wel een feestje gebouwd hebben en dat we ook wel heel blij zijn met deze behaalde resultaten', zegt Bruins. 'Eigenlijk leeft bij iedereen in de fractie hetzelfde gevoel. We zijn heel blij en dankbaar, maar we moeten het nu ook waar gaan maken', aldus Bruins.
Bruins wil aan de gang met belangrijke thema's als wonen en verduurzaming, maar is ook geïnteresseerd in bijvoorbeeld verkeersveiligheid.
'We willen dingen veranderen voor de burger. Van onderen naar boven. Dus niet zoals je vaak ziet, die politieke spelletjes en alles wat er om heen gebeurt. Wij zitten daar voor de burger en dat is het belang wat we voor ogen voor moeten houden', zegt Bruins.
Gertjan Bruins over zijn politieke ambities met BBB-LMG in Midden-Groningen:
Nieuw raadslid BBB-LMG: 'Ik hoop dat we over vier jaar by far de grootste zijn'
In totaal komt BBB-LMG met zes raadsleden in de gemeenteraad van Midden-Groningen. Nette Kruzenga is de lijsttrekker, maar die was niet beschikbaar voor een interview.