Provincie akkoord met ombouw gasopslag Grijpskerk

De provincie heeft geen bezwaar tegen de ombouw van de gasopslag
De provincie heeft geen bezwaar tegen de ombouw van de gasopslag © FPS/Jos Schuurman
Het provinciebestuur gaat niet in bezwaar tegen de ombouw van de gasopslag bij Grijpskerk. Daar wordt nu nog een andere kwaliteit gas opgeslagen, maar het wordt omgebouwd naar een opslag voor het soort gas dat nu nog in Groningen wordt gewonnen.
Met de ombouw van de opslag in Grijpskerk kan het gasveld in Groningen eerder worden gesloten. Dat is voor de provincie een belangrijke voorwaarde om verdere juridische stappen achterwege te laten.
'En de ombouw leidt volgens de toezichthouder ook niet tot een grotere onveiligheid voor de inwoners', zegt provinciebestuurder Tjeerd van Dekken (PvdA).

SodM-advies

De provincie vaart in haar oordeel sterk op het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De toezichthouder stelt dat er wel kans is op aardbevingen of schade, maar qua veiligheid verandert er niets ten opzichte van de huidige situatie. Nu is er ook kans op aardbevingen en schade bij de opslag.
Van Dekken: 'Het SodM-advies en de veiligheid zijn voor ons leidend. En de toezichthouder zegt dat het veilig kan. Daar gaan we dan vanuit.'

Buffer

De opslag in Grijpskerk zal als een buffer dienen voor koude periodes. Als de leveringszekerheid in het geding zou komen, kan het gas uit Grijpskerk gebruikt worden om huizen te verwarmen.