Voormalig zorgcomplex Oude Pekela omgetoverd tot opvang voor Oekraïners

Het voormalige zorgcomplex De Molenhof in Oude Pekela
Het voormalige zorgcomplex De Molenhof in Oude Pekela © Google Street View
De gemeente Pekela gaat vanaf begin volgende maand Oekraïense vluchtelingen opvangen in het voormalige zorgcomplex De Molenhof aan de Scholtenswijk in Oude Pekela.
Estea, eigenaar van het pand, en de gemeente Pekela hebben deze locatie beschikbaar gesteld aan de Veiligheidsregio Groningen. Het pand wordt nog aangepakt om het geschikt te maken voor de opvang.

250 vluchtelingen

Het pand biedt ruimte aan zo'n 250 vluchtelingen, die er naar verwachting tot eind dit jaar kunnen blijven. In het complex zijn 71 woonstudio's ondergebracht. Sinds 2016 staat het pand leeg.
De gemeente Pekela heeft een intentieverklaring gesloten met Estea over de toekomstige invulling van het gebouw, als de vluchtelingen weer zijn vertrokken. Naar verwachting wordt het pand dan gebruikt als woonlocatie voor patiënten die langdurige zorg nodig hebben.

Hoogwaardige zorg

Wethouder Bé Schollema: 'Allereerst is het fijn dat wij kunnen bijdragen aan het opvangen van de vluchtelingen uit Oekraïne. Hun situatie is verschrikkelijk. Daarnaast ben ik blij dat De Molenhof, op basis van de gemaakte afspraken met Estea, in de verdere toekomst een positieve bijdrage aan de beschikbaarheid van hoogwaardige zorg binnen de gemeente kan leveren.'
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende vluchtelingenstroom, zijn alle Veiligheidsregio's in het land verplicht om Oekraïners op te vangen. Volgens de Veiligheidsregio Groningen zijn in onze provincie inmiddels 600 van de 900 beschikbare plekken bezet. Daarnaast is er zicht op 1100 andere plekken, maar die zijn nog niet gereed. In totaal moeten in Groningen, net als andere Veiligheidsregio's, tweeduizend Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen.