Martini Ziekenhuis weigert OM inzage medisch dossier doodziek jongetje

Een voorbeeld van een flesje met GHB
Een voorbeeld van een flesje met GHB © Politie.nl
Het Martini Ziekenhuis weigert het Openbaar Ministerie inzage in het medisch dossier van een driejarig jongetje dat levensgevaarlijk ziek werd door drugs. Het OM verdenkt zijn moeder van poging tot doodslag of zware mishandeling.
Het jongetje uit Drenthe werd tijdens de nieuwjaarsnacht van 2021 in kritieke toestand binnengebracht. Het ziekenhuis wil de patiëntgegevens niet overhandigen aan justitie, zo bleek dinsdag tijdens een zitting op de rechtbank in Assen.

Partydrug GHB

Het kind verkeerde in levensgevaar, omdat het de partydrug GHB had binnengekregen. Het OM wil onderzoeken of de moeder een rol heeft gespeeld bij dit incident. De rechter-commissaris liet om die reden eerder al beslag leggen op het medisch dossier. Het ziekenhuis maakte daartegen bezwaar. Het is nu aan de rechter om te bepalen of dit bezwaar terecht is of niet.
In de slaapkamer van de moeder lag een flesje met GHB. De moeder zei tegen de politie dat zij het flesje niet herkende, laat staan dat ze wist hoe dat in haar slaapkamer terecht is gekomen. Maar volgens getuigen gebruikt de moeder wel eens drugs, zoals GHB. Dat was voor het OM een reden om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen.

Verschoningsrecht

Een forensische arts moet op basis van het medisch dossier van het kind onderzoeken wat er precies is gebeurd. Dit is nodig om te kunnen bepalen of de moeder iets valt te verwijten.
Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat er veilig met hun medische gegevens wordt omgegaan
Vertegenwoordiger van het Martini Ziekenhuis
Het Martini Ziekenhuis beroept zich op het verschoningsrecht (het recht om vanwege beroepsmatige redenen geen informatie te hoeven geven). 'Patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen of daar worden behandeld, moeten erop kunnen vertrouwen dat er veilig met hun medische gegevens wordt omgegaan', aldus de aanwezige vertegenwoordiger van het ziekenhuis.
Volgens hem is er geen noodzaak om het verschoningsrecht te doorbreken. Bovendien is het advies- en meldpunt Veilig Thuis ingezet en heeft die organisatie alle informatie over dat gezin, waaronder de medische gegevens van het kind.

Waarheidsvinding

Volgens het OM is Veilig Thuis zeer zuinig in het verstrekken van de nodige informatie. Bovendien vindt de officier van justitie dat de arts moet kunnen putten uit de bron: 'In kader van waarheidsvinding moet de arts onderzoek kunnen doen op punten als de gevaarzetting, de oorzaak van de toestand waarin het kind verkeerde en wanneer de drug is ingenomen', zei de aanklaagster tijdens de zitting.
Het ziekenhuis is van mening dat het OM er alleen op uit is om de moeder te vervolgen, maar dat is volgens het OM niet zo. 'Daar is dat onderzoek juist voor nodig', aldus de officier van justitie.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.