Wegvallen Russisch gas zal stikstoffabriek Zuidbroek raken, Gasunie werkt aan oplossing

De stikstoffabriek van Gasunie bij Zuidbroek
De stikstoffabriek van Gasunie bij Zuidbroek © Steven Radersma/RTV Noord
Mocht de levering van Russisch gas wegvallen dan zal de stikstoffabriek in Zuidbroek niet stilvallen. Dat zegt Gasunie. Toevoer van LNG zou het gat kunnen dichten.
Wanneer er minder of helemaal geen gas vanuit Rusland naar Nederland meer komt, dan zal dat zeker impact hebben op het gebruik van de ‘stikstoffabriek’ in Zuidbroek. Gasunie houdt rekening met scenario’s waarbij de Russen de gaskraan dichtdraaien of West-Europa besluit Russisch gas te boycotten.
Dat zou betekenen dat een groot deel van de capaciteit van de 500 miljoen euro kostende stikstofinstallatie in Zuidbroek onbenut blijft. Het staatsbedrijf Gasunie verwacht echter dat deze situatie zich niet zal voordoen door het verlies van gas uit Rusland op te vangen met de aanvoer van LNG.
De stikstofinstallatie in Zuidbroek is gebouwd om gas uit het buitenland geschikt te maken voor Nederlandse huishoudens en bedrijven. Dat gebeurt door dit hoogcalorisch gas in de kenmerkende drie witte zuilen van de fabriek in Zuidbroek te mengen met acht procent stikstof. Dat is nodig omdat cv-ketels, gasfornuizen en andere gasgestookte apparaten hier draaien op Gronings aardgas, dat een wat andere samenstelling heeft.

Zuidbroek verwerkt veel Russisch gas

Zo’n vijftien procent van alle gas dat we in Nederland gebruiken komt met pijpleidingen uit Rusland en Zuidbroek draait voor een groot deel op dit Russisch gas. De stikstoffabriek moest er komen omdat gebruik van Gronings gas wordt afgebouwd naar nul. In Zuidbroek kan jaarlijks ongeveer tien miljard kuub aardgas worden behandeld.
Ook in Ommen en Wieringermeer staan stikstofinstallaties, die eveneens geraakt zullen worden door vermindering van gasaanvoer uit Rusland.
We moeten af van de afhankelijkheid van Russisch gas
Premier Mark Rutte
Premier Rutte zei maandag tijdens een bezoek aan Litouwen dat Nederland en Europa van Russisch gas en olie af moeten, maar dat we nu nog niet zonder kunnen.
‘Te veel raffinaderijen in zowel Oost- als West-Europa zijn nog steeds volledig afhankelijk van Russische olie, en met gas is het nog erger’, aldus Rutte. ‘We moeten af van die afhankelijkheid. Dat moet zo snel mogelijk, maar het kan niet morgen al.’ Een boycot als sanctiemaatregel gaat wat hem betreft nu dus niet.

LNG-installaties in de Eemshaven

‘Wat dat betekent voor de stikstofinstallatie is koffiedik kijken’, zegt Gasunie-woordvoerder Marie-Lou Gregoire. ’Tot nu toe gaan de leveringen nog gewoon door.’
Gasunie wil vaart maken met de overstap naar LNG. Daarvoor wil het bedrijf eind dit jaar een drijvende LNG-installatie in de Eemshaven realiseren. Die zou goed zijn voor de import van jaarlijks vier miljard kuub LNG.
We zouden Zuidbroek ook minder nodig kunnen hebben door meer gebruik te maken van laagcalorisch gas
Marie-Lou Gregoire- woordvoerder Gasunie
Dit vloeibaar gemaakt aardgas wordt hier weer omgezet in aardgas. Dat moet dan nog wel langs een stikstoffabriek om het te kunnen gebruiken. Naast LNG zou ook extra Noors gas het gat door wegvallen van Russisch gas in Zuidbroek kunnen opvullen, verklaart Gregoire.
Gasunie werkt eveneens aan LNG-installaties op land. Ook hier is de Eemshaven in beeld voor de bouw van een LNG-terminal, evenals de drijvende terminal goed voor de verwerking van jaarlijks vier miljard kuub gas.

Bergingen

’We zouden Zuidbroek ook minder nodig kunnen hebben door meer gebruik te maken van laagcalorisch gas’, vult Gregoire aan. Dat kan bijvoorbeeld door gas uit bergingen te gebruiken.
Die waren maar beperkt gevuld, maar dankzij de zeer zachte winter was inzet van gas uit bergingen de afgelopen maanden nauwelijks nodig. Dat was een geluk want de Europese bergingen zijn volgens Gasunie onvoldoende gevuld om burgers tijdens een flinke koudeperiode warm te houden.
Overigens is de installatie in Zuidbroek nog in aanbouw en wordt die naar verwachting in september opgeleverd. Dat de fabriek mogelijk met overcapaciteit komt te zitten is voor Gasunie geen aanleiding bouwplannen aan te passen.