Celstraffen voor stel dat Kanaalster geld aftroggelde na seks

Exterieur van de rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen
Exterieur van de rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen © ANP
Een 41-jarige vrouw uit Emmen is tot een jaar cel veroordeeld wegens het afpersen van een kwetsbare man (32) uit Stadskanaal. Ook haar mannelijke handlanger kreeg een celstraf opgelegd.
De vrouw heeft, samen met een 27-jarige plaatsgenoot, de Kanaalster afgeperst nadat de vrouw seks met hem had gehad. Van de opgelegde celstraf is acht maanden voorwaardelijk.

Seks tegen betaling

Het slachtoffer woont begeleid binnen een woongroep in Stadskanaal. Op 3 april vorig jaar kreeg hij 's avonds bezoek van de vrouw uit Emmen. Zij bood hem seksuele diensten aan voor geld. De kwetsbare man ging daar in mee. Toen het na die tijd op betalen aankwam, had het slachtoffer geen contant geld in huis. Ook wist hij wist niet hoe hij geld aan de vrouw moest overmaken via een Tikkie betaalverzoek.

Onder dwang geld pinnen

De 27-jarige Emmenaar, die de vrouw vervoerde, kwam daarop binnen om het slachtoffer 'even te helpen' bij de betaling. Hij probeerde via betaalopdrachten geldbedragen van de rekening van de Kanaalster af te boeken. Dit mislukte. De Kanaalster moest mee naar een pinautomaat om de afgesproken 150 euro alsnog te pinnen. Door naar het slachtoffer te schreeuwen, hem vast te pakken en hem te slaan dwong hij hem om geld op te nemen.

2700 euro armer

Urenlang reden de man en vrouw met het slachtoffer naar verschillende geldautomaten, waaronder in Groningen, Drenthe en in Duitsland. Het slachtoffer werd in de ochtend weer bij zijn woning afgezet. Een van de betaalopdrachten was toch gelukt, zo bleek later. Ruim 2700 euro was op die manier op de rekening van de 27-jarige Emmenaar terechtgekomen.

Bijna nog vier ton overgeboekt

In totaal stond er nog een bedrag van 390.000 euro 'klaar' om van de rekening van het slachtoffer naar de man en de vrouw te verdwijnen, maar dat mislukte. Beide verdachten kwamen in beeld door het rekeningnummer van de 27-jarige man en door camerabeelden bij de pinautomaten.
Volgens de rechtbank hebben beide uit financieel gewin gehandeld zonder rekening te houden met de gevolgen voor het kwetsbare slachtoffer. De rechtbank rekent dit het stel zwaar aan.

Dreiging met seksueel getinte video

De rechtbank vindt een gevangenisstraf, zoals door de officier geëist, op zijn plaats. Mede omdat beiden een strafblad hebben. De 27-jarige Emmenaar heeft bovendien nog geprobeerd het slachtoffer te laten geloven dat hij een seksueel getinte video van hem in zijn bezit had. Die zou hij openbaar maken als hij niet zou betalen. Zijn straf valt fors hoger uit: bijna anderhalf jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk.
Behalve de afpersing maakte hij zich ook schuldig aan verschillende bedreigingen, een mishandeling, belediging van een wachtmeester van de marechaussee, verzet bij aanhouding en het weigeren van een bloedproef.
De rechtbank hield er met de straf rekening mee dat de man al eerder veroordeeld is geweest voor mishandeling. De man en vrouw moeten het slachtoffer ruim 6000 euro schadevergoeding betalen.