Stadjer aangehouden na huiszoekingen in verband met bankhelpdeskfraude

Een aanhouding
Een aanhouding © FPS/Jos Schuurman
De politie heeft dinsdagochtend in de stad-Groningen, Meppel, Rotterdam, en Werkendam huiszoekingen gedaan in een onderzoek naar bankhelpdeskfraude. Daarbij zijn vijf personen aangehouden. Het gaat om een 21-jarige Stadjer, een 19-jarige man uit Poortugaal en drie mannen van 20 jaar uit Rotterdam.
Bij de huiszoekingen is in totaal ruim 14.000 euro in beslag genomen. Ook is er een voertuig in beslaggenomen en is er 2000 euro aan nepgeld gevonden. Daarnaast vond de politie een doorgeladen vuurwapen en vermoedelijk verschillende soorten drugs. Dat meldt RTV Drenthe.
Bij de huiszoekingen zijn ook elektronische goederen in beslag genomen, die mogelijk met de bankhelpdeskfraude te maken hebben.

Slachtoffers in het hele land

De vijf personen zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij bankhelpdeskfraude. Dit houdt in dat zij mensen opbellen en zich voordoen als medewerker van een bank, om de slachtoffers geld afhandig te maken. Ook worden ze verdacht van witwassen. De verdachten hebben door het hele land slachtoffers gemaakt.

Tip van journalist

Het cybercrimeteam in de eenheid Zeeland-West-Brabant startte een onderzoek na een tip van een onderzoeksjournalist. Deze journalist tipte dat er diverse advertenties op sociale media werden geplaatst, waarin 'geldezels' werden geronseld. Deze 'geldezels' worden gebruikt om geld te pinnen dat is verkregen via oplichting door fraude.
Eind 2020 koppelde het team hier veertien meldingen aan. Na een jaar onderzoek naar deze advertenties en 'geldezels' kwam een crimineel netwerk naar voren. Begin dit jaar werd het onderzoek afgerond en zijn er vijf verdachten in beeld gekomen. Zij worden eveneens verdacht van het ronselen van deze 'geldezels', om het via fraude verkregen geld te pinnen.