Tomas Suslov wint award tijdens voetbalgala in Slowakije

Suslov na het duel Slowakije-Spanje op het EK 2020
Suslov na het duel Slowakije-Spanje op het EK 2020 © ANP
FC Groningen-middenvelder Tomas Suslov is dinsdagavond in eigen land uitgeroepen tot Slowaaks voetballer van het jaar 2021 voor spelers onder 21 jaar. Hij ontving op het voetbalgala van de Slowaakse voetbalbond de Peter Dubovsky Award.
Suslov verzamelde ruim drie keer zoveel punten als de nummer twee Jakub Kadák.

International van Slowakije

De 19-jarige Suslov speelde tot op heden negen interlands voor Slowakije. Hij was afgelopen zomer de jongste speler van de Slowaakse EK-selectie en kwam twee keer in actie op het eindtoernooi. Onlangs verlengde de aanvallend ingestelde middenvelder zijn contract bij FC Groningen tot 2026.
De award voor jong Slowaaks talent is sinds 2000 vernoemd naar voormalig voetballer van onder meer Real Madrid Peter Dubovsky. De Slowaaks international kwam in dat jaar om het leven bij een tragisch ongeval tijdens zijn vakantie. Suslov schaart zich met het winnen van de award in een rijtje met onder andere Robert Vittek, Martin Skrtel, Marek Hamsik en Milan Skriniar. Laatst genoemde speler van Inter werd tijdens het gala uitgeroepen tot Slowaaks voetballer van het jaar.

Oefeninterlands

Suslov bereidt zich momenteel in eigen land voor op twee oefeninterlands tegen Noorwegen en Finland. Tijdens de laatste interland met Slowakije was Suslov goed voor drie assists in de 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Malta.
Suslov in het shirt van FC Groningen
Suslov in het shirt van FC Groningen © Orange Pictures

Jeugdopleiding

De Slowaak doorliep vanaf zijn zestiende de jeugdopleiding van FC Groningen en debuteerde in 2020 in het eerste elftal. Hij speelde tot nu toe zestig officiële wedstrijden waarin hij drie keer scoorde en tien assists gaf.