Actiegroep krijgt gelijk, maar overlast lesvliegtuigen in Eelde nog niet direct voorbij

Een lesvliegtuig op vliegveld Eelde
Een lesvliegtuig op vliegveld Eelde © Andries Ophof/RTV Drenthe
Een direct einde aan de overlast van lesvliegtuigen, zoals de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE) graag wil, komt er niet. Een luchthavenbesluit komt er, maar is pas verplicht vanaf 31 december 2024.
Zo klonk de uitspraak van de Raad van State.
De bewonersclub stapte op 20 januari naar de Raad van State vanwege het ontbreken van een Luchtvaartbesluit voor Eelde. Dit besluit had er op 1 november 2014 al moeten zijn. De geluidsoverlast bij het vliegveld is sinds maart 2020 volgens VOLE fors gestegen door toename van lesvluchten, deze vonden eerst op Lelystad Airport plaats.
VOLE is van mening dat er binnen vijftien maanden een luchthavenbesluit kan zijn. Daarnaast willen ze dat de Raad van State een tijdelijke voorziening treft om het lawaai tegen te gaan.

Niet genoeg overlast

De Raad van State stelt echter dat de overlast niet ernstig genoeg is om nu zo'n voorziening te treffen. Maar de omwonenden hebben het gelijk wel aan hun zijde, zo vindt de hoogste bestuursrechter. Toch krijgt infrastructuurminister Mark Harbers (VVD) tot uiterlijk 1 januari 2025 de tijd om het luchtvaartbesluit rond te krijgen.
Er moeten nogal wat ambtelijke molens gaan draaien en luchthavenbesluiten moeten overlegd worden met het parlement, Schiphol en Lelystad. Daarom krijgt de minister iets minder dan drie jaar de tijd voor het besluit.