Cel voor bedreigen Kamerlid Paulusma (D66) (update)

Wieke Paulusma in de Tweede Kamer
Wieke Paulusma in de Tweede Kamer © ANP / Hollandse Hoogte/ Dijkstra BV
Een 60-jarige man uit Oldeberkoop is voor het bedreigen van onder anderen het Groningse Tweede Kamerlid Wieke Paulusma (D66) veroordeeld tot een celstraf van drie maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk.
Hij bedreigde ook Sandra Korthuis, waarnemend burgemeester van de gemeente Ooststellingwerf. De man kreeg ook een contact- en locatieverbod opgelegd met beide slachtoffers.

Oneens met de coronamaatregelen

De Fries was het niet eens met de coronamaatregelen. Zijn vrouw heeft een brocantewinkel en moest die, als niet essentiële winkel, begin dit jaar sluiten. ‘Wie bepaalt dat?’, zei de man tegen de rechter. Zijn vrouw hield de winkel open en kreeg hiervoor een boete van 5000 euro opgelegd. De Fries stuurde vervolgens uit onvrede Korthuis dreigmails en bedreigde de politica op sociale media. Paulusma heeft namens haar partij het coronadossier in haar portefeuille.

'Onveilig in mijn eigen huis'

De dreigementen kwamen bij Korthuis en Paulusma hard binnen. ‘Hij wist waar ik woon, zo schreef de man op Facebook. Ik voelde mij sindsdien onveilig in mijn eigen huis’, zei Paulusma. ‘Hoe vertel je het aan de kinderen waarom er extra sloten op de deuren moeten. Voor hen zijn deze dreigementen ook zichtbaar’, zei ze tegen de rechter. Burgemeester Korthuis wilde de man niet meer in haar buurt hebben, zei ze.
De rechter vindt dat de Fries ernstig over de grens is gegaan. ‘Niet lang geleden gingen bestuurders op hun fiets naar hun werk. Dit kan tegenwoordig niet meer. Hier voor mij zit een bijna huilend Tweede Kamerlid. We moeten terug naar de tijd dat we met respect met elkaar omgaan’, zei de rechter.

Paulusma blij met uitspraak rechter

‘Ik ben heel blij met deze uitspraak’, reageerde Paulusma na afloop voor de camera van RTV Noord. ‘Ik ben ook blij met wat de rechter duidde, wat dit doet met mensen die politiek actief zijn en bedreigd worden. Ik hoop ook dat we hiermee veranderingen krijgen. Het zou heel erg jammer zijn als mensen door dit soort bedreigingen niet meer politiek actief willen worden. Je wilt het met je kinderen hebben over verkiezingen, over school, huiswerk en naar het voetbal brengen. En niet over bedreigingen.'
Wieke Paulusma vertelt over de impact van de bedreigingen:
'Het heeft enorme impact, je voelt je thuis niet veilig'

Dreigementen toegegeven

De Fries bekende het versturen van de dreigementen per mail en Facebook, op één email na. De man was op de dag van de verzending in Amsterdam. ‘Iemand anders moet dat hebben gedaan’, zei hij. De bewuste mail werd als verwijderd teruggevonden op de computer van de Fries. Ook die bedreiging werd hem eveneens aangerekend. De man bond op zitting in. Hij had het niet zozeer bedoeld. zei hij. Politica Paulusma kende hij niet eens, wel de partij die zij vertegenwoordigt. Hij toonde spijt richting Paulusma, maar de burgemeester hoorde geen enkele vorm van berouw.

Dreigen met tribunalen

Korthuis probeerde begin januari nog met de Fries en zijn echtgenote in gesprek te komen. Enkele dagen daarvoor was er nog een opstootje geweest voor de winkel van de echtgenote, nadat zij die toch open had gegooid. Een groep demonstranten en een paar trekkers hielden de agenten op afstand. Dit leverde haar een boete op. Die boete kwam tijdens het gesprek met de burgemeester ter sprake. Grimmig beet de Fries Korthuis tijdens dat gesprek toe: ‘Er komen tribunalen en dan zien we wel wat er gaat gebeuren’.
De persrechter geeft uitleg over de strafmaat:
'Een duidelijk signaal richting de verdachte: dit kan niet en mag niet'

Eis was lager dan de straf

De officier van justitie eiste een celstraf van zes weken, waarvan twee weken voorwaardelijk. ‘De bestuurders moeten zonder belemmering hun werk kunnen doen. Meneer is gruwelijk de fout in gegaan’, zei de aanklager. De rechter was het met de officier van justitie eens dat alleen een celstraf gepast is, maar rekte het voorwaardelijke deel fors op. ‘U bent eerder voor zoiets met justitie in aanraking geweest, de kans is te groot dat u dit weer doet’, zei de rechter.
Dit bericht is aangevuld met meer informatie en een reactie van Wieke Paulusma en de persrechter op video